Omuz Kırığı

 

Omuz Kırığı Nedir?

Omuz kırığı, omuz eklemi çevresindeki kemiklerden birinin veya bir kaçının kırığını ifade eder. Omuz kırığı geniş bir tabirdir. Daha anlaşılabilir hale gelmesi için bu tabir kullanılmıştır. Omuz kırığı dendiğinde genellikle üst kol kemiğinin üst ucundaki kırıklar kastedilmektedir. Fakat omuz kırığının içine glenoid kırıkları, apolet kemiği (akromion) kırıkları, korakoid çıkıntı kırıkları, köprücük kemiğinin omuz eklemine yakın bölgedeki kırıkları da dahil edilebilir.

 

Omuz Kırığı Tanısı Nasıl Konulur?

Omuz kırığı tanısı muayene ve görüntüleme yöntemleri ile konur. Omuz kırığı tanısı koyabilmek için çoğu zaman sadece röntgen çekilmesi yeterli olmaktadır. Muayene ile şüphelenilen fakat röntgende belirgin kırık görünmeyen durumlarda tomografi ve/veya MR tetkiki de yapılabilir. 

 

Omuz Kırığı Tedavisi 

Omuz kırığı tedavisi kırığın şekline, hastanın yaşına, hastanın beklentisine göre değişmektedir. Çocukluk çağındaki omuz kırığı hastalarının birçoğu ameliyatsız şekilde tedavi edilebilirken erişkin ve ileri yaşta ameliyat tedavisi gerekebilmektedir. Omuz kırığı geçiren kişinin ameliyatsız tedavi edilmesine karar verildiyse, genellikle kola velpau bandaj sarılarak tedavi edilir. Velpau bandaj omuz kırığı gelişen bölgenin hareketsiz kalmasını sağlayarak kaynamaya yardımcı olan bir yöntemdir. Her omuz kırığı velpau bandaj ile tedavi edilemeyebilir. Omuz kırığı tedavi şekline röntgen görüntülerine ve gerekirse tomografi görüntülerine bakarak karar verilir. 

 

Omuz Kırığı Ameliyatı

Omuz kırığı dendiğinde kastedilen genellikle üst kol kemiği (humerus) üst ucunda gelişmiş olan kırıklardır. Omuz kırığı ameliyatı şekli hastanın yaşına göre, kırığın şeklinde göre değişmektedir. Çocukluk çağındaki bir omuz kırığı hastasına ameliyat gerekiyorsa sadece tel konarak ameliyat tamamlanabilir. Erişkin ve ileri yaş grubundaki omuz kırığı hastalarına ise plak vida uygulaması veya omuz protezi uygulaması ile ameliyat yapılır. Omuz kırığı gelişmiş olan bölgeye plak vida uygulaması, kırık olan kemik uçlarının vidalar ve plaklar yardımı ile birleştirilerek kemiğin kaynatılması işlemidir. Bu işlemin yapılabilmesi için kaynama ihtimali olan kemik parçalarının olması gerekmektedir. Bazı omuz kırığı tiplerinde kırık kemiklerin birbirine kaynama ihtimali oldukça düşük olarak görülmektedir. Bu gibi durumlarda omuz kırığı için ikinci ameliyata gerek kalmasın diye direk olarak omuz protezi ameliyatı tercih edilebilir. 

 

Omuz Kırığı Kimlerde Olur?

Omuz kırığı her yaş gurubunda görülebilir. Omuz kırığı ileri yaş hastalarda daha sıklıkla görülebilmektedir. Bunun nedeni kemik kalitesinin bozulması ile kemiğin travmalara daha dayanıksız hale gelmesidir. Ama yine de çocukluk çağı da dahil olmak üzere omuz kırığı her yaşta görülebilmektedir. 

 

Omuz kırığı ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Omuz kırığı ameliyatı sonrasında amaç düzgün hareketli ve ağrısız bir omuz eklemi sağlamaktır. Omuz kırığı ameliyat edilsin veya edilmesin bir süre omuz eklemi hareketsiz kalacağı için eklemde hareket kısıtlılığı gelişecektir. Omuz kırığı hastalarında bu omuz eklem hareket kısıtlılığını minimuma indirmek için omuz hareketlerine başlamak gereklidir. Bu hareketlere ne zaman başlanacağına ameliyat eden veya tedaviyi uygulayan ortopedi uzmanı karar verecektir.  Genellikle omzu kırığı ameliyatı sonrasında 2 ile 4 hafta arasında hareketlere başlanır. Öncelikle pasif omuz hareketi verilir. Daha sonra aktif omuz hareketlerine geçilir. 

 

Omuz kırığında kırılan kemik hangisidir?

Omuz kırığı dendiğinde kastedilen genellikle üst kol kemiğinin (humerus) üst ucundaki kırıklardır. Humerus dışında glenoid (kürek kemiğinin omuz eklemine katılan bölümü) kırığı, köprücük kemiği kırığı, apolet kemiği (akromion) kırığı, korakoid çıkıntı kırığı kastedilmiş olabilir. Omuz eklemi çevresindeki ve omuz ekleminin yapısına katılan kemiklerden herhangi birinin kırıldığını anlarız.

 

Omuz kırığı röntgen görüntüsü. Humerus üst ucu kırılmış bir hastanın röntgen görüntüsü.

Omuz kırığı röntgen görüntüsü.

 

Omuz kırığı ameliyat sonrası röntgen görüntüsü. Humerus üst ucu kırılmış bir hastanın ameliyattan 3 ay sonra çekilen kaynamış röntgen görüntüsü.

Omuz kırığı ameliyat sonrası röntgen görüntüsü.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp