
Menisküs Yırtığı Ameliyatı
İçindekiler:
- Menisküs Yırtığı Ameliyatı İzle
- Menisküs Yırtığı Ameliyatsız Tedavisi
- Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?
- Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası Rehabilitasyon
- Menisküs Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir?
- Menisküs yırtığı ameliyatı nasıl yapılır?
- Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası ağrı olur mu?
- Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıl?
- Menisküs yırtığı ameliyatı olanların yorumları nasıl?
- Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi?
- Kapalı menisküs ameliyatı kaç günde iyileşir?
- Menisküs yırtığı ameliyatı riskli mi?
- Menisküs ameliyatında ölüm riski var mı?
- 3. derece menisküs yırtığı ameliyatı nedir?
- Menisküs yırtığı ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?
- Menisküs ameliyatı olup pişman olanlar var mı?
Menisküs Yırtığı Ameliyatı Nedir?
Menisküs Nedir?
Menisküsler diz eklemini oluşturan kemiklerin arasındaki hilal şeklinde kıkırdak benzeri yapılardır. İç ve dış menisküs olarak iki parça halinde bulunurlar. Ekleme gelen ağırlığın taşınmasını, yükün uyluktan bacağa iletilmesini sağlarken aynı zamanda aşırı yükün eklem kıkırdaklarına zarar vermesini engellerler.
Menisküs Yırtığı Nedir?
Menisküs yırtıklarının en sık nedeni spor esnasındaki yaralanmalardır. Günlük hayatta dizi zorlayıcı hareketler, mesleki deformasyon ve ilerleyen yaşlarda gelişen eklem harabiyeti de menisküs yırtıklarının nedenleri arasında sayılabilir.
Menisküs Yırtığı Belirtileri
Menisküs yırtığının bulunduğu yere ve yırtığın tipine göre şikayetler değişmektedir. En sık görülen şikayetler arasında ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, eklemde takılma ve kilitlenme semptomları izlenmektedir.
Menisküs Yırtığı Kimlerde Sık Görülür?
Menisküs yırtıklarının en sık nedeni spor yaralanmaları olması nedeniyle genelde genç popülasyonda görülmesine rağmen ileri yaş grubunda da diz içeriğinin harabiyetine bağlı menisküs yırtıkları görülebilir.
Menisküs Yırtığı Ameliyatı
Çok nadir görülen ve tam kat olmayan bazı küçük menisküs yırtıkları dışında; menisküs dokusunun kendiliğinden iyileşme yeteneği yoktur. Menisküs yırtıklarının tedavisi; yırtığın tipine ve derecesine göre değişkenlik gösterir.
Dizde şiddetli ağrı, takılma ve kilitlenme şikayetleri yapan 3. ve 4. evre ilerlemiş menisküs yırtıklarında ise kapalı artroskopi ameliyatları ile tedavi uygulanır.
Menisküs Yırtığı Ameliyatı İzle
Menisküs Yırtığı Ameliyatsız Tedavisi
Eklem yüzeyine ulaşmayan, 1. ve 2. evre olarak tiplendirdiğimiz küçük yırtıklarda; egzersiz, fizik tedavi, ilaç ve enjeksiyon tedavileri uygulanmaktadır.
Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?
Menisküs ameliyatı (diz artroskopisi) sonrasında hastalar bir gün sonra yürümeye başlayabilir. Diz artroskopisi ameliyatı ortalama 1 gece hastane yatışı gerektiren bir operasyondur. Ameliyat sonrasında hastalar sıkı bir egzersiz ve rehabilitasyon programına tabi tutulurlar.
Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası Rehabilitasyon
Uygun bir cerrahi tedavi ve rehabilitasyon programı sonrasında yaklaşık 1 ay içerisinde ağrısız ve fonksiyonel bir diz eklemine kavuşmaktadırlar. Rehabilitasyon süresinin tamamlanmasının ardından hastalar; ameliyatlı dizleri ile tüm diz hareketlerini yapabilmekte, eski günlük hayat ve spor performanslarına yüzde yüz olarak dönebilmektedir.
Menisküs Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Menisküsler dize gelen yükün aktarımında ve şokun absorbe edilmesinde rol oynayan, bu sayede diz ekleminin korunmasını sağlayan önemli anatomik yapılardır. Tanı konulduktan sonra uygun şekilde, uzman hekimler tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir?
Tanı konulamamış, uygun tedavi edilmemiş veya ihmal edilmiş menisküs yırtıklarında; diz kıkırdaklarında hızlı bir aşınma süreci ve sonrasında diz kireçlenmesi (gonartroz) hastalığı izlenmektedir.
Menisküs yırtığı ameliyatı nasıl yapılır?
Menisküs yırtığı ameliyatı artroskopi adını verdiğimiz kapalı bir yöntem ile gerçekleştirilir. Açık cerrahi değildir. Kapalı bir şekilde 2 adet delikten ekleme girilir ve eklem görüntülenerek menisküs tedavisi yapılır.
Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası ağrı olur mu?
Menisküs ameliyatı sonrasında ilk hafta cerrahi alan ağrıları olabilir. İlaç Tedavisi ve egzersizler ile ağrı azaltmak mümkündür. Hastaların operasyon sonrası ortalama 1. ayda ağrılarının tama yakın geçmesi beklenmektedir.
Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıl?
Menisküs yırtık olan bölgesinin dikilmesi sonra ortalama 6 hafta, yırtık olan bölgenin çıkarılması durumunda ilse ortalama 3 haftada iyileşme görülür. Rehabilitasyon sürecine ve hastaya göre süre değişebilir.
Menisküs yırtığı ameliyatı olanların yorumları nasıl?
Menisküs yırtıkları; ağrı takılma kilitlenme gibi mekanik şikayetler oluşturur. Artroskopi işlemi ile yırtık tedavi edildikten sonra şikayetlerin sonlandığı görülmektedir. Hasta memnuniyeti yüksek bir operasyondur.
Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi?
Menisküs yırtık olan bölgesinin dikilmesi sonra ortalama 6 hafta, yırtık olan bölgenin çıkarılması durumunda ilse ortalama 3 haftada iyileşme görülür. Rehabilitasyon sürecine ve hastaya göre süre değişebilir.
Kapalı menisküs ameliyatı kaç günde iyileşir?
Menisküs yırtık olan bölgesinin dikilmesi sonra ortalama 6 hafta, yırtık olan bölgenin çıkarılması durumunda ilse ortalama 3 haftada iyileşme görülür. Rehabilitasyon sürecine ve hastaya göre süre değişebilir.
Menisküs yırtığı ameliyatı riskli mi?
Her ameliyatta olduğu kadar bazı cerrahi riskleri olsa da genel olarak komplikasyon oranı düşük ve güvenli bir operasyondur.
Menisküs ameliyatında ölüm riski var mı?
Menisküs operasyonunda ortopedik açıdan ölüm riski bulunmamaktadır.
3. derece menisküs yırtığı ameliyatı nedir?
İleri evre menisküs yırtıklarına cerrahi operasyon yapmak gereklidir. Menisküs operasyonlarında genel prensip mümkün olduğunca menisküs dokusu korunup dikiş ile tamir edilmelidir.
Menisküs yırtığı ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?
Hastanın yaşına yırtığı tipine ve kullanılacak menisküs dikiş şekillerine ve sayısına göre fiyat değişmektedir.
Menisküs ameliyatı olup pişman olanlar var mı?
Menisküs yırtıkları gözle görülür somut sorunlardır. Bu mekanik sorun uygun bir tamir ile düzeltilince memnuniyet oranı çok yüksek olan başarılı bir operasyondur. Bu nedenle ortopedi pratiğinde yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.