Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kalça Protezi Nedir?

 

Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?

Kalça protezi ameliyatı kalça ekleminde oluşan kireçlenme nedeniyle yapılan ameliyattır. Kalça protezi ameliyatı kalça kırıklarında da kullanılabilir.

Kireçlenme nedeniyle uygulama yapılıyorsa eklem çevresi kemik çıkıntıları ve hareketi kısıtlayan kireçlenmeler temizlenir. Leğen kemiğindeki yuva kısmı hazırlanır. Daha sonra uyluk üst ucu yani femur başı yerine geçecek olan implantın uyluk tarafı hazırlanır.

İmplantların farklı boy ve ebat seçenekleri mevcuttur. Deneme ve uygun ebat seçimi yapıldıktan sonra orijinal parçalar açılır ve vücuda takılır.

Kalça çıkığı olan erişkinlerde de tedavide kalça protezi ameliyatı yapılır. Hastalarda bacak boyu farklılıkları, ameliyat izleri, çocuklukta alınan tedaviler, kemik eğriliği, bel ve diz sorunları birlikte incelenmelidir. Bu faktörler bir arada değerlendirilir.

Femur başı avasküler nekroz hastalığı ameliyat gerektiren bir durumdur. Bu durumlar bir arada değerlendirilir. Doktor bu faktörleri göz önünde bulundurarak tedavi planını oluşturacaktır.

Osteonekroz olarak bilinen bu hastalığında birçok sebebi vardır. Ancak evresi ilerlemiş ve başta çökme ve şekil bozukluğu başlamış tüm olgularda sebep farketmeksizin artroplasti cerrahisi uygulanır.

Ameliyat kemik gelişimini tamamlamış erişkin her yaş grubu hastaya uygulanabilir. Kalça kireçlenmesinde uzun süre yürüdüğünüzde artan kalça ağrılarınız olur. Hastalık ilerledikçe yürüyüş mesafeleri kısalır ve ağrıdan dolayı günlük aktiviteler kısıtlanır. Hastalar ağrı ve yürüyüş mesafesi kısalmasından dolayı dışarı çıkmak istemezler ve günlük aktivitelerden kaçınmaya başlar.

Zamanla kalça ekleminde hareket kısıtlılığı gelişir. Hareket kısıtlılığı ağrıdan veya mekanik engellerden kaynaklanabilir.

Kireçlenme dediğimiz kemik çıkıntıları hareketi mekanik olarak bloklayabilir. Bazı hastalarda ise mekanik blok olmadan sadece ağrıdan dolayı hareket kısıtlanır.

Hastaların önemli bir kısmı çorap giyemez. Çorabı giymek için öne eğilme hareketi şiddetli ağrı oluşturur.

Eklem kireçlenmeye başladığı zaman ilk kısıtlanan hareketlerden birisi uyluğun içe rotasyonudur. Uyluk iç rotasyonu ağrılı ve sınırıdır.

Bazı hastalar alçak yerlere oturmaktan veya oturduğu yerden kalkmakta zorlanır. Hastanın ameliyat olana kadar geçirdiği süre uzadıkça semptomlar giderek artış gösterebilir.

Aynı zamanda ileri derece kireçlenme olan kişilerde uyluk kemiğinin baş kısmı eriyerek bacakta kısalık gelişebilir. Ameliyat sonrası bu kısalıkta şiddetli ağrılar ile birlikte kaybolur.

Operasyon esnasında bacak boyu eşitlenmesi için hastanın ameliyat öncesi röntgeni detaylı analiz edilmelidir. Uyluk ve kaval kemiği uzunlukları, soketin doğru yerleştirilmesi önemlidir. Femur başının yüksekliğinin ayarlanması bacak uzunluğunun eşit olması için önemlidir. Uyluk ve kaval kemiği uzunlukları eşit olmalıdır.

Soketin doğru yerleştirilmesi gereklidir. Femur başının yüksekliği de önemlidir. Diğer taraf eklem sağlıklı ve kireçlenme yok ise bacak boyu eşitlemek için referans olarak kullanılmalıdır.

 

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yorumlar

Kalça protezi ameliyatı iyi yapıldığında tüm ameliyatlar içinde başarı oranı en yüksek ameliyatlardan bir tanesidir. Ameliyattan sonraki süreçte hasta yorumları oldukça olumlu şekilde olmaktadır. Ameliyattan sonra ilk gün veya bir sonraki gün hasta koltuk değnekleriyle yürütülür. Ameliyat öncesi olan şiddetli ağrılar ilk birkaç hafta içinde kaybolmaktadır.

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün ağrılı bir süreç olmakta ve sonrasında ağrılar giderek rahatlamaktadır. Kalça ekleminiz çıkarılıp yerine protez konduğu içinde hareket kısıtlılığı bir miktar azalmaktadır. Ameliyat sonrası erken dönemde günlük aktivitelerin yapılmasında zorluk yaşamadıklarını belirtmektedirler. Ağrı kesici ihtiyaçları bir hafta sonra önemli derecede azalmaktadır. 

Ameliyat olan hastalar genellikle kalça protezi ameliyatına ihtiyaç duyan çevresindeki yakınlarına ameliyat olmalarını önermektedir. Diğer en sık karşılaşılan yorum ise keşke bu ameliyatı daha önce olsaymışım şeklinde yakınmalardır. Ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesi çok artar. Bu yüzden hasta yorumlarında gecikmiş vakalarda ameliyat öncesi çekilen ağrılı yıllara duyulan bir üzüntü vardır.

Hastalar, ameliyat gerektiren insanların benzer sorunlar yaşamaması ve korkuları nedeniyle ameliyat olmayan hastaları cesaretlendirmek amacıyla yorumlar yapıyorlar. Bazı hastalarda mutluluğunu paylaşmak ve doktoruna teşekkür etmek için yorum yapmayı tercih etmektedirler. Hastanın ameliyat sonrası iyi olduğunu görmek hem ortopedisti hem de hasta yakınlarını mutlu etmektedir.

 

Kalça Protezi Ameliyatı İzle

Ameliyat nasıl yapılır konusu hastalar tarafından çokça sorulmaktadır. Ameliyatta uyluk kemiğinin baş kısmı çıkarılmakta ve leğen kemiğinde yeni yuva hazırlanmaktadır. Kireçlenme nedeniyle yapılıyorsa hem leğen kısmı hem uyluk kısmı yenilenerek total eklem artroplastisi yapılır.

İleri yaş düşkün hastalarda kırık nedeniyle yapılıyorsa parsiyel eklem artroplastisi yapılır. Leğen kısmına dokunulmadan uyluk üst uç ve femur başı kısmı implantları takılır.

Operasyon teknik olarak komplike bir ameliyattır. Ameliyat genel anestezi ya da spinal anestezi ile gerçekleştirilir. Özel durumlar haricinde ortopedi İstanbul merkezi olarak spinal veya epidural anestezi hastalarımıza önermekteyiz. Epidural anestezi sonrası ameliyat bitiminde hastanın ağrısı olmaması önemli bir konfor sağlamaktadır.

Bele yerleştirilen kataterlerden anestezi bölümü ağrı kesici yapar ve epidural anestezi sayesinde hastanın ameliyat bitiminde ağrısı olmaz. Özellikle yaşlı hastalarda kalça kırığına bağlı olarak yapılan ameliyatlarda kemik çimentosu kullanılabilir.

 

Total Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça Protezi Ameliyatı

Total kalça protezi ameliyatı derken kastımız uyluk kemiğinin başının ve leğen kemiğindeki yuvanın protezle değiştirilmesi işlemidir. Sadece uyluk kemiğinin başının değiştirildiği duruma parsiyel kalça protezi denmektedir ve yaşlı haslardaki kalça kırıklarında uygulanmaktadır. Protez ameliyatı kalça kireçlenmesinin tedavisinde uygulanabilir. Ameliyatta uyluk kemiğinin başı seramik veya metal baş ile değiştirilir.

Leğen kemiğindeki yuvanın yüzeyi polietilen veya seramik malzeme ile değiştirilir. Operasyonda protezin ömrünü belirleyen bu yüzeylerin kalitesidir. Genellikle en uzun ömür seramik yüzeyli protezlerden olmaktadır.

Yuvanın iç kısmı ve baş yani her iki taraf seramik takılabilir. Bu durumda hastalar bazen gıcırtı sesi duyabilir. Bu durum ful seramik protezlerin istenmeyen bir komplikasyonudur.

Diğer seçenek yuvanın iç kısmı polietilen implantın baş kısmı seramik takılmasıdır. Yüzey teknolojileri gelişmesi ile polietilen yüzeyler uzun ömürlüdür. Polietilen aşınmasına sebep olan metal başlar tercih edilmesi önerilmemektedir.

Operasyon birkaç farklı girişimle yapılabilir. Ortopedistin tecrübesi veya hastanın durumuna göre hangi girişimle yapılacağı ortopedist tarafından belirlenir. Operasyon 1960 yıllarının başından beri başarı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.

 

Kalça Protezi Ameliyatı Olanların Yorumları

Dr. Yakup Alpay tarafından ameliyat olan hastaların yorumları...

Yakup Bey'i protezi ameliyatı için yaptığım araştırmalarla buldum. İyi ki de bulmuşum. Hocamın ilgisi ve profesyonelliği tek kelimeyle müthiş.
-N.

Sevgili Yakup Hocam, Sizler gibi işini ciddi ve istekli yapan doktorlar görmedim desem yeridir. Benim ameliyatıma Atakan Hocamla girdiniz. Elleriniz dert görmesin. İyi ki varsınız sizler gitmeyin hep burada kalın sizi seviyoruz hocam.
-G.A.

 

En uzun ömürlü kalça protezi hangisidir?

Malzeme kalitesi protezin ömrünü belirleyen en önemli faktördür. Kaliteli malzeme ile düzgün teknikle yapılmış bir protez en uzun ömürlü olacaktır. Yüzey seçenekleri arasında en uzun ömürlü kabul edilen ise seramik protezdir.

 

Kalça protezi ameliyatı sonrası tuvalet?

Operasyon sonrası yer tuvaleti (alaturka tuvalet) kullanılması önerilmez. Çünkü yere tam olarak çömelmek kalça çıkığı riskinde yüksek artışa neden olmaktadır.

Ameliyat sonrası tuvalet yükselticisi ile klozete oturulması önerilir. Bu süre yaklaşık olarak 6 aydır. Sonrasında doktor önerisi ile yükseltici olmadan klozet kullanılabilir.

 

Kalça ameliyatı platin nedir?

Kalça ameliyatında platin olarak ya protez ya da kemikleri sabitlemek için çivi veya plak ve vidalar kullanılır.

Platin, ortopedik tüm implantlar için kullanılan bir kelimedir. Platinlerin çeşitleri çok fazladır. Kalça ameliyatında uygulanacak platin ortopedik cerrah tarafından seçilerek kullanılır.

 

Kalça kemiği kırığı ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?

Kalça kemiği kırığı ameliyatı kırığın tipine, hangi platinin kullanılacağı ve hastanın durumuna göre belirlenir. Hasta ek hastalıkları fazla bir hasta ise hastane yatış süresi uzun olabileceği için daha yüksek fiyat çıkabilir.

Hastada daha kaliteli veya daha çok malzeme kullanılacaksa fiyat artabilir. Kalçaya kemik nakli ile birlikte bir ameliyat yapılacaksa fiyat buna göre değişiklik gösterir.

 

Kalça kemiği kırığı ameliyatı nedir?

Kalça kemiği kırığı ameliyatı kalçayı oluşturan kemiklerden biri veya birkaçının kırıldığı durumlarda yapılan ameliyattır. Kalça kemiği kırığı denildiğinde kastedilen genellikle uyluk kemiğinin üst kısım kırıklarıdır.

Ameliyatta da protez uygulaması veya kırık parçaların çivi veya plak vida ile sabitlenmesi işlemi yapılır.

 

Kalça çıkık ameliyatı nedir?

Kalça çıkık ameliyatı, bebeklik çağında gelişen kalça çıkığının erişkin yaşa gelindiğinde protez yapılarak tedavi edilmesine denmektedir.

Kalça çıkık ameliyatı normal protez operasyonuna göre daha teknik ve zor bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında hastanın bacak boyu genellikle uzamaktadır.

 

Kalça protezi ameliyatı kaç saat sürer?

Her operasyon süresi aynı değildir. Hastanın durumuna, protez konacak bölgedeki kemik ve eklem yapısına bağlı olarak ameliyat süresi değişiklik gösterir.

Ortalama süre yaklaşık 45 dakika ile 3 saat arasında olmak üzere değişmektedir.

 

Seramik kalça protezi fiyatları nasıl hesaplanır?

Hastanın muayenesi yapıldıktan sonra gerekli görüntüleme tetkikleri incelenir. Hastanın hangi ameliyata ihtiyacı olduğu belirlenir. Örneğin kalça çıkığı nedeniyle oluşmuş olan kalça kireçlenmesinde kısaltma yapılması gerekecek ve ek malzeme kullanılacaktır.

Kalçanın ve hastanın durumuna göre beklenen ameliyat süresi ve hastane yatış süresi hesaplanarak fiyat belirlemesi yapılır.

 

Operasyon sonrası dönemde eve transfer süreci nasıl olmalıdır?

Operasyon sonrası hastalar hastanede yürüyüşlerini rahatlıkla yaparlar. Eve transfer sürecinde ambulans genellikle gerekmez. Evinde asansör olmayan hastalar konfor amaçlı ambulansla transferi tercih edebilmektedir fakat zorunlu değildir.

Çok yüksek ve uzun olmayan merdivenleri hastalar inip çıkabilmektedir. Merdiven inip çıkma doktor tarafından hastaya öğretilmelidir.

Hastane ev arasında yapılacak yolculukta ise arabanın ön koltuğu geriye yaslanır ve geriye çekilir. Alçak yere oturmak ve kalkmak zor olabileceği için ön koltuk üzerine yastık veya benzeri yükselti koyulabilir. Aracın ön koltuğu yükseltilmiş ve geriye yaslanmış şekilde hastada ayaklarını ileri uzatır pozisyonda yolculuk yapabilir.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Web sitesinde bulunan tüm içerikler Ortopedi İstanbul Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 24-05-2024 23:10:45
Whatsapp