
Kalça Protezi Ameliyatı
İçindekiler:
- Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Fizik Tedavi Gerekir Mi?
- Kalça Protezi Ameliyatında Genel Anestezi Zorunlu Mu?
- Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Bacak Boyum Eşitlenir Mi?
- Kalça Protezi Ameliyatı Uygulamaları
- Çocuklarda Kalça Protezi Ameliyatı
- Kalça protezi ameliyatı sonrası yorumlar nasıl oluyor?
- Kalça protezi ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?
- Kalça protezi ameliyatı fiyatı 2023 yılında nasıl hesaplanıyor?
- Kalça protezi ameliyatı sonrası yürüme ne zaman gerçekleşiyor?
- Total kalça protezi ameliyatı ne demek?
- Kalça protezi ameliyatı sonrası tuvalet süreci nasıl oluyor?
- Kalça protezi ameliyatı riskleri nelerdir?
- Kalça protezinin ömrü kaç yıldır?
- Kalça protezi ameliyatı sonrası enfeksiyon görülür mü?
- Kalça protezi ameliyatı sonrası protez çıkar mı?
- Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar iyileşme süreci nasıldır?
- Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar spor yapabilir mi?
- Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar cinsel aktif yaşamını sürdürebilir mi?
- Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar doğum yapabilir mi?
- Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar ilerleyen dönemde protezin değiştirilmesi gerekir mi?
- Kalça protezi çift taraflı yapılır mı?
- Kalça protezi ameliyatı olan namaz kılabilir mi?
- Kalça protezi ameliyatı sonrası cinsellik?
- Kalça Protezi Ameliyatı Olanların Yorumları
- Kalça protezi ameliyatı sonrası yatış pozisyonu?
- Kalça protezi ameliyatı sonrası aksama?
Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?
Kalça protezi ameliyatı bozulmuş olan kalça eklem yüzeyinin yapay bir yeni eklem yüzeyi ile değiştirilmesidir. Kıkırdak aşınması ile başlayan kalça eklem bozulması ilerleyen dönemlerde kalça ekleminde şiddetli ağrı ve eklem hareket kısıtlılığı yapar. Ameliyat dışı tedavilerden fayda görmeyen ya da ilerlemiş olgularda kalça protezi ameliyatı uygun bir seçenek olarak gözükmektedir.
Kalça protezi ameliyatı yarım veya total kalça protezi şeklinde olabilir. Kırık zemininde ve ileri yaş hastalarda yarım ya da parsiyel kalça protezi ameliyatı daha uygun bir seçenektir. Osteoartrit yani kireçlenme durumundan ise total kalça protezi ameliyatı daha uygun bir seçenektir.
Total kalça protezi ameliyatında kalça ekleminin hem uyluk kemiğinin üst ucu hem de yuvanın yüzeyi total olarak yeni yapay eklem takılır. Bu ameliyat çimentolu total kalça protezi ameliyatı veya çimentosuz total kalça protezi ameliyatı olarak iki teknikle de yapılabilir. Genel olarak kalça eklemi kireçlenmesinde çimentosuz total kalça protezi sıklıkla kullanılmaktadır.
Kalça protezi ameliyatında kullanılan bu yapay eklem protezinde farklı yüzey seçenekleri bulunmaktadır. Top ve soketten oluşan bu yapay eklemde metal, seramik veya polietilen dediğimiz farklı çeşit implantlar kullanılmaktadır. Bu malzemeler ve bunların teknik özellikler protezin ömrünü veya yıpranma süresine etkisi vardır.
Kalça protezi ameliyatının başarısı veya uzun ömürlü olması birçok faktöre bağlıdır. Kullanılan cerrahi teknik, implant kalitesi ve kalça eklemini kullanım alışkanlıkları gibi etkenler protezin ömrünü ve başarılı bir kalça protezi ameliyatına etkisi olan faktörlerdir.
Total Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Kalça kireçlenmesi olan ve ameliyat dışı tedavi seçeneklerinde fayda görmemiş kişilerde cerrahi seçenek olarak kalça protezi ameliyatı gerekebilir. Kalça eklemi kireçlenmesinde başlangıç tedavi seçenekleri olan kilo verilmesi, ilaç kullanılması veya fizik tedavi ya da eklem içi enjeksiyon gibi seçenekler değerlendirilebilir. Bu seçenekler bir veya birkaçı uygulanmış ve yeterince klinik fayda görmemiş hastalara total kalça protezi ameliyatı uygulanabilir.
Ancak ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi, enjeksiyon gibi diğer seçenekler kalça eklemi kireçlenmesini tedavi etmez. Örneğin ağrı kesici ilaç kullanınca eklemdeki kireçlenme çözülmez. Bunlar sadece hastanın süreci rahat geçirmesini sağlar. Yani semptomatik tedavide kullanılır ancak sorunu kökten çözmez. Kalça protezi ameliyatı zamanı gelinceye kadar hastayı geçici süre rahat ettirir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra hastalarımız üzerine basıp yürüyebilmektedir. Ameliyat sonrası aynı gün veya ertesi gün yürüyüşler başlar. Yara iyileşmesi 15 gün sürer. Bu sırada 2 günde 1 pansuman yapılır ve 15. Gün yara kontrolü sonrası yaranın yıkanması ve duş alma işlemine izin verilir. Daha erken yıkanma ihtiyacı olan hastalarda su geçirmez pansuman bantları ile duş alınmasına izin verilebilir. Daha sonra 6. haftada, 3. ayda, 6. ayda, 1.yılda ve daha sonra yılda bir düzenli kontroller yapılır.
Kalça Protezi Ameliyatı (Video İzle)
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça protezi ameliyatı genel anestezi altında veya spinal anestezi altında olmak üzere farklı anestezi çeşitleri ile yapılabilir. Kalça kemiğinin yan tarafında, arka tarafında veya ön tarafında insizyon yani kesi kullanılarak cerrahi yaklaşım seçenekleri vardır. Cerrahi işlem sırasında kalça ağrısına ve kalça hareket kaybına sebep olan kemik çıkıntıları ve kireçlenmeler mutlaka uygun şekilde temizlenmelidir.
Kalça hareket kısıtlılığı ameliyat öncesi pozisyon vermeyi zorlaştırabilir. Kapsül temizliği ve kemik çıkıntılarının alınması sonrası kalça rahat hareket etmeye başlar. Total kalça protezi ameliyatının 2 bölümü vardır. Leğen kemiğindeki yuva kısmının değiştirilmesi ve uyluk kemiğinin başını yeni bir baş ve sapla değiştirilmesidir. Leğen kemiğindeki yuva kısmı metal bir yuva ve içerine yerleştirilen seramik veya polietilen den oluşan yüzeyden oluşur. Bu metal yuva genellikler sıkıştırılarak stabil bir şekilde yerleştirilir. Bu stabilite vidalarla kuvvetlendirilir.
Daha sonra kalça kemiğinin içerisine femoral stem dediğimiz parça denemelerle hazırlanarak yerleştirilir. Uyluk kemiğinin başını ise sap takıldıktan sonra yerleştirilir ve stabilite testi yapılır. Denemeler sonucunda kalça stabilse orijinal protezler takılır. Bazı olgularda ameliyat içerisinde skopi görüntüsü alınır ve kontrol sağlanır. Ameliyat sonunda anatomik yapılar ve cilt uygun şekilde kapatılır. Kalça protezi ameliyatı genel anestezi altında yapılmışsa hasta uyandığında ağrısı olabilir.
Kalça protezi ameliyatı spinal anestezi altında ve epidural katater yardımı ile yapılmışsa ameliyat bittiğinde hastanın ağrısı olmaz. Protez ameliyatı sonrası kalça eklemlerinin hareket açıklığının artması beklediğimiz bir durumdur. Leğen kemiğindeki kireçlenmelerin temizlenmesi deforme olmuş başın çıkarılması ve yeni eklem takılması hareket açıklığını artırır. Genel anestezi altına veya spinal anestezi altına alınan hastaya ameliyat bitiminde eklem hareket açıklığı kontrolü yapılır. Güven aralığı ameliyat bitiminde test edilir. Kalça eklemlerinin güvenli hareket açıklığı sağlandığı emin olunduktan sonra ameliyat bitimine geçilir ve anestezi ekibi bilgilendirilir.
Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Fizik Tedavi Gerekir Mi?
Memnuniyet oranı çok yüksek olan bu ameliyatta hastalarımız hemen üstüne basıp yürüdüğü için ameliyat sonrası dönemde bacak zayıflaması atrofi gibi süreçler gelişmez. Hastalarımızın ameliyat öncesi döneme göre hareket açıklığı arttığı için ve yük verdiği için bacak yürüdükçe kuvvetlenir. Ameliyat sonrası yatak içi egzersizler hastaya öğretilir, daha sonra ayakta hastamızın yapabileceği çok basit kuvvetlendirme egzersizleri ile devam edilir. Özel durumlarda nadiren fizik tedavi merkezinde fizik tedaviye başvurulması gerekebilir.
Kalça Protezi Ameliyatında Genel Anestezi Zorunlu Mu?
Kalça protezi ameliyatlarımızı genel olarak spinal anestezi dediğimiz belden uyuşturma yöntemi ile yapmaktayız. Özellikle genel anestezi tercih eden hastalarda genel anestezi yapılmakla birlikte spinal anestezi en çok tercih edilen yöntemdir. Spinal anestezi sonrası ameliyat bitiminde hastanın ağrısı olmaz ve daha konforlu bir anestezi yöntemidir.
Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Bacak Boyum Eşitlenir Mi?
En sık karşılaştığımız sorulardan birisi 'Doğumsal kalça çıkığına bağlı kalça kireçlenmesinde oluşan bacak boy eşitsizliği ameliyat sonrası düzelir mi?' Kalça protezi ile birlikte bacak uzatma boy uzatma aynı seansta yapılır ve bacak boyu genellikle eşitlenir. Bacak boyu uzatma 6 cm’e kadar rahatlıkla yapılabilmektedir. 8-9 cm kısalığı olan hastalarda bacak uzatma yapılar ancak eşitlemek birtakım riskler barındırdığı için tam eşitleme yapılmaz. 5-6 cm’e kadar olan bacak boy eşitsizlikleri rahatlıkla protezle birlikte tedavi edilir. Ancak bu durumlar hastaya özeldir. Her hasta farklıdır. Fizik muayene ve röntgen değerlendirmesi sonucu karar vermek daha uygun olur.
Kalça Protezi Ameliyatı Uygulamaları
Doğumsal kalça çıkığına bağlı 6 cm bacak boy kısalığı olan hasta kalça protezi ameliyatı sonrası bacak boyu 6 cm uzatılmış ve eşitlenmiş. Bacak boyunda kısalık varsa eşitsizliğe bağlı zaman içinde belde ve dizde kireçlenmeler başlar. Tek taraflı çıkıklarda kalça protezi ameliyatını bel ve diz eklemlerini korumak amaçlı erken yaşta yapmak gerekir.
Kalça çıkığına bağlı 6,5 cm kısalık olan farklı bir olgu:
Burada kalça ekleminin normal yerine takılması sonucu bacak boy uzatma ve topallamanın giderilmesi ve seramik protez sayesinde uzun ömürlü bir kalça protez ameliyatı uygulandı:
Her iki tarafta kalça protezi uygulaması yapılan hasta:
Her iki kalçaya total kalça protezi uygulanmış farkı bir kireçlenme olgusu:
Çocuklarda Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi ameliyatı kalça eklem kireçlenmesi için yapılır. Çocuklarda kalça eklem kireçlenmesi çok nadir olduğu için bu yaşta bu ameliyat gerekmez . Çocuklarda genellikle kalça protezi ameliyatına ihtiyaç olmasın diye önleyici veya koruyucu ameliyatlar gerekir. Buna rağmen çok nadir durumlarda adolesan çağda travma sekeli veya septik artrit sekeli sonrası protez gerekebilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası yorumlar nasıl oluyor?
Kalça protezi ameliyatı yorumlar genel olarak hastanın ameliyat süreci veya sonrası iyileşme dönemi için memnuniyeti iletmek amacıyla yazılır. Kalça protezi ameliyatı mutluluk oranı en yüksek ortopedik ameliyatlardandır. Kalça protezi ameliyatı olanlar genellikle yeniden doğmuş gibiyim çok mutluyum şeklinde ifadeler kullanır. Bu yorumlar ameliyattan korkan diğer hastalar için cesaret vericidir. Kalça protezi ameliyatı sonrası yazılan yorumlar bu ameliyatı olmamış ve olmak isteyen hastalar için çok önemli veri kaynağıdır.
Kalça protezi ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?
Kalça protezi ameliyatı maiyetini belirleyen en önemli faktör protezin kalitesidir. Seramik protezler çok uzun ömürlü olduğu için pahalıdır. Metal baş veya kalitesiz polietilenden üretilmiş malzemeler kalitesizdir ve ucuzdur. Kalça protezi maliyetini etkileyen diğer faktörler hastanın yatış süresi, ek hastalıkları, anestezi tipi ve hastanın yapısal faktörleridir. Örneğin kalça protezi ameliyatında bacak boyu kısaysa ve 3-4 cm fazla uzatma gerekiyorsa maliyet değişir. Hastanın yaşı, röntgeni, hastane masraflar, protez kalitesi ve maliyeti kalça protezi ameliyatı fiyatı için önemli faktörlerdir.
Kalça protezi ameliyatı fiyatı 2023 yılında nasıl hesaplanıyor?
Kalça protezi ameliyatı fiyatı hastanın sigortasına göre değişir. Örneğin özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası olan hastalarımız genellikle Ortopedi İstanbul sağlık ekibinde ücretsiz ameliyat olur çünkü tüm masrafları sigorta öder. Sadece SGK’sı olanlar hastalara hastane yatış masrafları, yatış gün sayısı kullanılan protezin markası, kalitesi ve ömrüne göre değişen fiyat farkı eklenir ve maliyet hesaplanır. Hastanın hiçbir sigortası yok ise kullanılan tüm malzemeler, yatış masrafları, ilaçlar, tetkikler hastaya tamamı yansıtılır.
Ancak daha önceki yıllarda ithal kalça protezi ameliyatı fiyatları ucuz olduğu için sigorta protez maliyetinin tamamını öderken 2021, 2022 ve 2023 yıllarından itibaren protez masraflarında sigorta maliyet farkı çıkmaktadır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası yürüme ne zaman gerçekleşiyor?
Primer kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra hastalar bacak üstüne tam yük vererek yürüyebilir. Ortopedi İstanbul olarak kalça protezi ameliyatı sabah saatlerinde yapılmışsa aynı gün yani ameliyattan 4-6 saat sonra yürüyüş yapılır. Bazı özel durumlarda hastanın kas gücü zayıfsa yaşlı hasta ise kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra yürütülür.
Doğuştan kalça çıkığına bağlı bacak boyunda 7-8 cm kısalık olan hastalarda femur kemiğine kısaltma ihtiyacı var ise 6 hafta yük verdirilmez. Yürüteç veya koltuk değneği kullanılarak kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra basmadan yük vermeden yürütülür.
Total kalça protezi ameliyatı ne demek?
Kalça protezi ameliyatı total veya parsiyel olarak iki gruba ayrılır. Sadece femur yani uyluk kısmına protez takılırsa parsiyel kalça protezi hem femur hem asetabulum yani yuva kısmına eklemin her iki tarafına eklem yüzeyi total olarak değiştirilirse total kalça protezi ameliyatı denir. Parsiyel kalça protezi genellikle ileri yaş hastalarda kalça kırığı tedavisinde kullanılırken, total kalça protezi ameliyatı kalça kireçlenmesinde, kalça çıkığında ve orta yaş grubu kalça kırığı tedavisinde kullanılır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası tuvalet süreci nasıl oluyor?
Kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme tamamlanana kadar alçak tuvalete oturmak uygun değildir. Kalça protezi ameliyatı için üretilmiş klozet yükseltici aparatlar hastaya tavsiye edilir. Güvenli iyileşme sağlanana kadar kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra bu aparatlar kullanılmaya başlanır. Yükseğe oturmak hem ağrı kontrolü açısından hem kalça protez çıkığı riskini azaltmak için yumuşak doku iyileşene kadar gereklidir. Ameliyattan hemen sonrası için sonda takılmaktadır. Sonda istemeyen hastalar için ilk gün ördek veya sürgü tercih edilir. Kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra sonda çıkarılır ve yükseltilmiş klozet kullanımı tavsiye edilir.
Kalça protezi ameliyatı riskleri nelerdir?
Kalça protezi ameliyatı ortopedinin büyük ve önemli ameliyatlarındandır. Bu yüzden kalça protezi ameliyatı birtakım riskler barındırır. Kalça protezi çıkığı, enfeksiyon, kan pıhtılaşması, erken dönem gevşeme veya geç dönem gevşeme gibi risklerdir. Bu riskler bazen yüzde 1 bazen binde 1 görülür. Kalça protezi ameliyatının sürekli ve düzeni yapıldığı yerlerde bu oranlar düşer.
Ortopedi İstanbul kliniğinde her hafta bazı zamanlarda her gün kalça protezi yapılmaktadır. Bu durum kalça protezi ameliyatı risklerini oldukça azaltmaktadır. Kalça protezi ameliyatında deneyimli anestezi doktoru ve deneyimli hemşire ekibi sayesinde komplikasyon oranı oldukça azalmaktadır. Hasta kaynaklı riskleri azaltmak için ise hastaya eğitim verilmektedir.
Kalça protezinin ömrü kaç yıldır?
Kalça protezini ömrü birçok faktöre bağı olmakla birlikte en önemli faktör yüzey teknolojisidir. Seramik yüzeyler aşınma özeliği yoktur. Çok zor kırılır. Artık günümüzde gelişen teknolojiyle beraber seramik seramik protezler sayesinden uzun ömürlü kalça protezi ameliyatı yapabilmekteyiz. Polietilen yüzey ve metal baş kullanımı en kısa ömürlü protezdir. Kullanılan metal başlar zamanla polietilen (protezin plastik kısmı) aşındırır. Yüzey aşınmasına bağlı metallozis (paslanma) ve gevşeme sebep olabilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası enfeksiyon görülür mü?
Kalça protezi ameliyatı sonrası nadir olarak enfeksiyon görülebilir. Erken dönem enfeksiyon veya geç dönem enfeksiyon görülebilir. Enfeksiyon görülmemesi için ameliyat öncesi tetkikler ve kontroller yapılmalı, ameliyathane koşulları protez ameliyatı için uygun olmalı ve ameliyat sonrası dönemde hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Yani enfeksiyon hasta kaynaklı veya çevresel faktörlere bağlı gelişebilir. Ameliyat sonrası dönemde uygun yara bakımı ve antibiyotik kullanımı öneriyoruz. Ameliyattan 1 saat önce profilaktik dediğimiz önleyici antibiyotik uygulaması öneriyoruz.
Kalça protezi ameliyatı sonrası protez çıkar mı?
Kalça protezi ameliyatından sonra protez çıkığı görülebilir. Ameliyat sonrası bazı aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu hareketler ameliyattan önce ve ameliyat sonrası hastaya doktor tarafından öğretilmelidir. Uygun açılarda yerleştirilmiş protezin çıkması aşırı ters hareketler yapılmazsa çıkması zordur. Yuva ve başın yerleştirilmesi gereken optimal açılar sağlanmazsa protez çıkığına yatkınlık oluşur ve protez daha kolay çıkar. Tekrarlayan protez çıkıklarında kalça protezi revizyon ameliyatı gerekebilir.
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar iyileşme süreci nasıldır?
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanların iyileşme süreci, yaşlı ve ek hastalığı olan bir sürü ilaç kullanan, kas gücü zayıflamış bireylere göre çok hızlıdır. Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanların diğer kas ve eklemlerinde hastalık yoksa birkaç hafta içinde yürüteç ve koltuk değneğini bırakıp desteksiz yürüyebilirler. Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar günlük yaşama ve işe çok hızlı dönerler. Genç yaşta kalça protezi olup koşup zıplayan, fabrikada ağır işçi olarak çalışan veya meslek olarak motorlu kurye olup işlerini devam ettiren hastalarımız çok sayıda mevcuttur.
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar spor yapabilir mi?
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar yürüyüş, yüzme, koşu gibi sporları yapabilirler. İkili mücadele gerektiren sporlar veya travmaya maruz kalma riski yüksek olan sporlar önerilmez.
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar cinsel aktif yaşamını sürdürebilir mi?
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar aktif cinsel yaşamı sürdürebilir. Sadece kaçınılması gereken bazı pozisyonlar olabilir. Kalça protezi ameliyatı olan partner erkek veya kadınsa cinsiyete göre kaçınılması gereken pozisyonlar değişir.
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar doğum yapabilir mi?
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar hamile kalabilir ve çocuk doğurabilir. Ancak bazı hasta gruplarında normal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilmelidir. Doğum esnasında olabilecek kalçanın anormal hareketleri kalça protezi çıkığına yol açabileceğinden kadın doğum doktoru ve ortopedi doktoru arasında iletişim sağlanmalıdır.
Genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar ilerleyen dönemde protezin değiştirilmesi gerekir mi?
Günümüzde yüzey teknolojilerindeki gelişmeler ve seramik protezlerin uzun ömrü sayesinde genç yaşta kalça protezi ameliyatı olanlar protezlerini çok uzun süre genellikle ömür boyu kullanabilirler. Bazı özel durumlarda protezde gevşemeler tespit edilirse revizyon ameliyatları nadiren gerekebilir.
Kalça protezi çift taraflı yapılır mı?
Genellikle önce bir taraf 3 ay sonra 2.taraf şeklinde sırayla yapılmaktadır. Ancak genç aktif hastada anestezi riski düşük hastada aynı anda 2 kalça protezi ameliyatı yapılabilmektedir. Yurt dışından gelen hastalarımızda çift taraflı olarak yapabilmekteyiz. Ameliyattan sonra hemen üstüne basıp yüründüğü için çift taraf yapılmasında sakınca yoktur.
Kalça protezi ameliyatı olan namaz kılabilir mi?
Kalça protezi ameliyatı sonrası namaz iyileşme dönemi sonrası doktor izin verirse kılınabilir. Eğer kalça protezi ameliyat bitiminde yapılan kalça hareketleri kontrolünde kalça eklem stabilse, güven aralığı genişse ve kalça çıkmıyorsa namaz kılınabilir. Bunun için en az 6 ay süre geçmelidir. Kalça protezi ameliyatı iyileşme dönemi sonrası ameliyata giren ve stabilite testi yapan hekim görüşüne göre diz çömelebilir veya çömelerek namaz kılabilir. Bazı özel durumlarda ve hastaya özgü durumlarda çömelme veya başka bazı sakıncalı hareketler kısıtlanır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası cinsellik?
Kalça protezi ameliyatı sonrası bazı hareketler iyileşme süresi tamamlanana kadar yasaklanır. Belirli bir hareket açıklığının üzerinde kalça eklemi zorlandığı zaman protezi çıkığı riski bulunur. Kalça protezi ameliyatı bitiminde hangi hareketlerde çıkık riski varsa güven aralığı testinde bu belirlenir. Buna göre çıkık riski olan hareketler hastaya anlatılır. Cinsel ilişki esnasında da bazı kalça eklem açıklığının fazla zorlandığı pozisyonlar risk oluşturur.Buna bağlı olarak kalça protezi takılan kişi kadınsa veya erkekse uygun pozisyonlar veya riskli pozisyonlar konusunda hasta bilgilendirilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Olanların Yorumları
Dr. Yakup Alpay tarafından kalça protezi ameliyatı olan hastaların yorumları...
'Yakup Bey'i kalça protezi ameliyatı için yaptığım araştırmalarla buldum. İyi ki de bulmuşum. Hocamın ilgisi ve profesyonelliği tek kelimeyle müthiş.'
-N.
'Sevgili Yakup Hocam, Sizler gibi işini ciddi ve istekli yapan doktorlar görmedim desem yeridir. Benim kalça protezi ameliyatıma Atakan Hocamla girdiniz ve ameliyat bitti sizi tanımıyorum demiyorsunuz nerde görseniz hal hatır sorup durumum hakkında güncel bilgiye sahip olmanız beni ve ailemi sizlerin gözümüzdeki kalbimizdeki yerinizi hep yukarılara taşıdınız. Elleriniz dert görmesin. İyi ki varsınız sizler gitmeyin hep burada kalın sizi seviyoruz hocam.'
-G.A.
Tüm hasta yorumlarını okumak için tıklayınız »
Kalça protezi ameliyatı sonrası yatış pozisyonu?
Kalça protezi ameliyatı sonrası erken dönemde hasta düz pozisyonda sırt üstü yatabilir. Ameliyat yapılan kalça üstüne yatması uygun değildir. Erken dönemde bacak arasında yastık olmak kaydıyla ameliyatlı bacak üstte olacak şekilde sağlam kalça üstüne yan yatılabilir. Bu yatış pozisyonları ve yatak içinde Güvenli hareketler ameliyat sonrası ilk üç günde hasta ve yakınlarına öğretilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası aksama?
Kalça protezi ameliyatı sonrası aksama çok nadir görülür. Daha önce ameliyat geçirmemiş ve ameliyat öncesi bacak boy kısalığı veya şekil bozukluğu olmayan hastalarda kalça protez ameliyatı sonrası aksama beklenmez. Daha önce birden fazla kez ameliyat olmuş ve kas dokuları bozulmuş hastalarda kalça protezi ameliyatı sonrası aksama düzelmeyebilir.
Fakat genellikle bu aksamanın devam etmesi yapılan kalça protezi ameliyatına bağlı değil daha önce geçirilmiş tekrarlayan ameliyatlara bağlıdır. Kalça protezi ameliyatı sonrası veya öncesinde bulunan belirgin bacak boyu eşitsizlikleri de aksama sebebi olabilir. Kalça protezi ameliyatında kullanılan cerrahi teknik esnasında da gluteus medius kası hasar görmüşse de aksama veya topallama sebebi olabilir. Ancak uygun cerrahi teknikle yapılan kalça protezi ameliyatında bu şartlar dışında aksama veya topallama beklenmez.