İçindekiler:
Boyun Tutulması Nedir?
Boyun tutulması boyun çevresi kaslarının spazm olması ve ağrı oluşturmasıdır. Boyun tutulması tanısı öykü ve fizik muayene ile koyulur.
Bu kas spazmı soğukta kalmakla veya uzun süre benzer pozisyonda boynun hareketsiz kalması ile tetiklenebilir. Spazm olan kas grubunda sertlik ve kasılmaya bağlı olarak gerginlik oluşur. Başın bu kas grubunun tersine hareketi ağrılı ve kısıtlıdır.
Boyun Tutulması Tedavisi
Boyun tutulması tedavisi için ağrı kesici. İlaçlar, kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar tablet veya jel şeklinde olabilir. Boyun tutulması tedavisinde boyunluk, sıcak uygulamalar ve fizik tedaviden yararlanılabilir.
Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?
Boyun tutulması rahatlaması için sıcak uygulamalar ve kas gevşetici ilaçların kullanılması tavsiye edilir. İlk defa boyun tutulması oluyorsa istirahat ve 4-5 günlük medikal tedavi yeterlidir.
Ağrının çok olduğu ilk günlerde kalçadan yapılan ağrı kesici ve kas gevşetici karışım ilaçlar çok rahatlatır. Bunlara rağmen geçmeyen ağrılarda ve tekrarlayan boyun tutulmalarında röntgen ve MR tetkiki ile değerlendirme yapmak gereklidir.
Boyun Tutulması Nasıl Geçer?
Boyun tutulması istirahatle ve ilaç kullanımı ile geçer. Sürecin hızlanması için sıcak uygulamalar önerilir. Erken dönemde destekli sünger yumuşak boyunluk kısa süreli kullanılabilir.
Boyun Tutulması Tanısı Nasıl Konulur?
Boyun tutulmasını gösteren röntgen, MR ya da kan tahlili yoktur. Boyun tutulması klinik bir tanıdır. Röntgen ve MR alttan yatan hastalığı araştırmak için veya boyun düzleşmesi, boyun fıtığı gibi hastalıkları ayırıcı tanısı için kullanılır.
Boyun düzleşmesi veya boyun fıtığı olan hastalar tekrarlayan boyun tutulmaları yaşayabilir. Ancak boyun tutulması fıtık veya düzleşme olmadan da görülebilir.