Boyun Ağrısı

 

Boyun Ağrısı Nedir?

Sırtımızda bulunan 12 adet omur ile baş arasında bulunan omurga alanına boyun denir. Boyun bölge anatomisi; sinir kökleri, kas, kemik ve eklemler olmak üzere çok kompleks bir mimariden oluşmaktadır. Bu bölgede bulunan kemik, eklem, kas, sinir, tendon ve diğer yumuşak dokuların neden olduğu ağrıya boyun ağrısı denir. Çocukluk ve genç erişkin dönemde boyun ağrısı daha çok kemik, kas ve eklem gibi dokulardan kaynaklanır. İleri erişkin ve yaşlı popülasyonda ise en sık boyun ağrısı nedeni boyun fıtığı gibi nörolojik kaynaklı sorunlardır. 

 

Boyun Ağrısı Neden Olur?

Boyun ağrısı nedenleri arasında birçok alt başlık sayılabilir. Günlük hayattaki aktivite düzeyi, meslek, çalışma ergonomisi, spor geçmişi ve genetik faktörler boyun sağlığının devamı açısından önemli bileşenlerdir. Bunlardan herhangi birinde oluşacak bir sorun neticesinde kişi değişen düzeylerde etkilenir ve boyunda ağrı yanıtı ortaya çıkar. Boyun ağrısının temel nedenleri arasında; boyun travmaları, boyun kasları ve çevresinde görülen ağrılı spazmlar, fibromyalji hastalığı, tetik nokta hastalığı, boyun kemiklerinde kireçlenme, romatolojik hastalıklar ve boyun fıtığı sayılabilir.

 

Boyun Ağrısı İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekir?

Boyun ağrısı nedenleri birçok faktörden kaynaklı olabilir. Kas, kemik, yumuşak dokular, sinirler veya eklemleri ilgilendiren sorunlar olabilir. Görüldüğü gibi ağrı kaynağı çok çeşitli dokular olabildiği için; bu hastalıklar ilgilenen branş sayısı da fazladır. Bununla beraber boyun ağrısı ile esas olarak ilgilenen ve ilk gidilmesi gereken branş “Ortopedi”dir. Ayrıntılı bir ortopedik muayene ve görüntüleme tetkiki sonrası; tanı alan rahatsızlığa göre ortopedi hekimi tarafından hasta ilgili bölüme sevk edilebilir. Bu bölümler ise sıklıkla nöroloji ve beyin cerrahisi bölümleridir.

 

Boyun Ağrısı Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Ortopedi hekimlerince muayene edilen hastaların tanıları ortaya konulur. Boyun ağrısının en sık nedeni boyun çevresi kas ve kemik ağrılarıdır. Bu hasta grubuna ağrıya neden olan faktörlerden uzak durması önerilerek; ilaç tedavisi, aktivite kısıtlaması ve fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır. İlaç ve fizik tedavi uygulamalarından fayda görmeyen hastalara; sinir kökleri ve kas çevresine yapılan enjeksiyon uygulamaları (tetik nokta ve faset enjeksiyonları) günümüzde sıklıkla ve başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Hastaların büyük bir bölümünde bu başlangıç tedavileri ile yanıt alınmaktadır. Bunun gibi koruyucu tedavilerden fayda görmeyen hastalara cerrahi tedavi önerilir. Eğer omurgayı ilgilendiren ve cerrahi gerektiren bir neden bulunur ise; hasta ortopedik omurga cerrahı tarafından ameliyat edilir. Sorunun kaynağı beyin veya omurilik ise Beyin sinir cerrahisi hekimleri tarafından operasyon gerçekleştirilir.

 

Boyun ağrısı için egzersiz ve fizik tedavi faydalı mıdır?

Boyun ağrısı olan hastada ağrı kaynağı; ayrıntılı bir muayene ve görüntüleme tetkikleri sonrası ortaya konulur. Kas, kemik ve eklem kaynaklı boyun ağrılarının hemen hepsinde egzersiz ve fizik tedavi gibi yöntemlerle tedaviye yanıt alınmaktadır. Boyun fıtığına bağlı boyun hastalarının yaklaşık %75’inde ilaç ve fizik tedavi uygulamaları ile şikayetlerinden azaldığı / kaybolduğu görülmüştür. Boyun ağrısı kaynağı sinir kökü sıkışması (boyun fıtığı) olması durumunda dahi ameliyat öncesi tedavi seçenekleri arasında fizik tedavi faydalıdır ve mutlaka denenmelidir. 

 

Boyun ağrısı ve boyun fıtığında cerrahi tedaviler nelerdir?

Boyun ağrısı yaşayan hastaların tedavisinde ilaç, enjeksiyon ve fizik tedavi uygulamalarının başarısız olması durumunda cerrahi tedavi gündeme gelmektedir. Cerrahi tedaviler arasında fıtık kesesinin kapalı endoskopik olarak kamera yardımıyla çıkarılması, ön boyun kesisi yaklaşımı ile cerrahi tedavisi ve arka boyun kesisi yaklaşımı ile cerrahi tedavisi yapılabilir. 

 

Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun tutulması soğuk havaya maruz kalmakla veya uzun süre aynı pozisyonlarda sabit kalmakla tetiklenebilir. Boyun tutulması olduğu zaman boyun kaslarının esnetilmesi ve gerdirilmesi ve boyun egzersizleri tavsiye edilir. Sıcak uygulamalar kas spazmlarının çözülmesinde çok önemlidir. Sıcak su torbaları, ütülenmiş havlu gibi ısıtıcı yöntemler kullanılabilir. Kas gevşetici ilaçlar, krem ve jeller kullanılabilir. Şiddetli ağrı durumlarında kalçadan yapılan enjeksiyonlar faydalı olur. Gerektiğinde fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.

 

Boyun ağrısı şikayeti ile polikliniğe başvuran hasta klinik görüntüsü:

Boyun ağrısı şikayeti ile polikliniğe başvuran hasta klinik görüntüsü.

 

Boyun ağrısı nedeniyle MR görüntülemesi yapılan hastada: Boyun düzleşmesi; C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7 seviyelerinde geniş tabanlı disk protrüzyonu ve dural keseye bası.

Boyun ağrısı nedeniyle MR görüntülemesi yapılan hastada: Boyun düzleşmesi; C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7 seviyelerinde geniş tabanlı disk protrüzyonu ve dural keseye bası.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp