Travma Cerrahisi Nedir?
Travma cerrahisi ortopedi ve travmatoloji bölümünün travma sonrası üst ve alt ekstremitelerde meydana gelen hasarların tanı ve tedavisini yürütür. Kol veya bacak kemiklerinde meydana gelen kırıkların, tendon yaralanmaları veya yumuşak doku travmalarını tedavi eder. Burada amaç hasar görmüş ekstremitenin sorunsuz işlev gören eski haline döndürülmesidir.
Travma cerrahisi amacı kırıkların kaynaması ve ekstremitenin fonksiyon kaybını engellemek olduğu gibi iyileşme sürecinin de kısaltılması ve hastanın bir an önce normal yaşamına dönmesidir. Yaralanmış ekstremiteye travma sonrası acil müdahalelerin yapılması, alçı atel tedavisi, açık yaralanmaların acil müdahalesi ve kırıkların ameliyat edilmesi travmatoloji bölümü tarafından yürütülür. Aynı zamanda kırıkların sekelleri ve gecikmiş tedavileri de travmatoloji bölümü tarafından yapılır.
Travma Cerrahisi İlgi Alanları
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı olan travma cerrahı sadece kol ve bacaklardaki kemiklere, pelvis ve omurga kemiklerine müdahale edebilir. Kafa travmaları, göğüs travmaları ve batın yaralanmaları ortopedi ve travmatoloji bölümüne girmez. Kafa travmalarına beyin cerrahisi, burun kırıklarına KBB uzmanı, çene kırıklarına plastik cerrah, göğüs travmalarına göğüs cerrahisi müdahale eder.
Multitravma dediğimiz çoklu organ yaralanmalarında bu branşlar birbiriyle iletişim halinde olarak bir takım halinde tedaviyi yürütürler. Konsültasyon dediğimiz yöntem ile diğer branş doktorlarla görüş alışverişinde bulunabilirler.
Travma Cerrahı Kimdir?
Ortopedi ve travmatoloji bölümü bir cerrahi branştır. Ortopedi ve travmatoloji bölümü uzmanlığını almış tüm hekimler aynı zamanda travmatologdur. Sağlık problemi olmayan her ortopedist travma sonrası yaralanmış ekstremiteye müdahale etmekle yükümlüdür. Yani ortopedi bölümü cerrahi bir branş olduğu için tüm ortopedistler aynı zamanda operatör doktordur.
Travma cerrahı olmak için el cerrahisinde olduğu gibi ayrı bir yan dal eğitimi ya da yan dal diploması gerekmez. Ancak ortopedi doktorlarının bir kısmı kendisini travma alanında geliştirmek için cerrahi pratiğini ve eğitimlerini travma konularına ağırlık vererek kendilerini bu alanda geliştirebilirler. Bu sayede ileri travma vakalarında tecrübelerini artırarak bu konudaki gelişimlerini sürdürürler.