Atel (Yarım Alçı) Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?

 

 

 

Atel (Yarım Alçı) Tedavisi Nedir?

Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir. Etkilenen kolun veya bacağın ya ön yüzüne ya arka yüzüne alçı konması kastedilmektedir. Sirküler yani bacağı veya kolu tamamen saran her yeri sert bir alçı değildir. Tek yüzde alçı vardır ve bu tek yüzdeki alçı kola veya bacağa sargı bezi ile sarılır. Atel cam kemik hastalığı varlığında hastanın yaşı ve kırığın durumuna göre uygulanabilir.

 

Atel (Yarım Alçı) Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Atel (yarım alçı) tedavisi kolda veya bacakta olan kırıkları geçici olarak sabitlemek için kullanılabilir. Ameliyat gereken kırıklarda ameliyata kadar geçen sürede kırık bölgesi, atel (yarım alçı) ile takip edilir. Bazı çocuk kırıkları atel (yarım alçı) tedavisi ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir. Özellikle acil servislerde kırık şüphesi olan durumlarda atel (yarım alçı) tedavisi ortopedi uzmanına başvuru yapana kadar geçici tedavi olarak uygulanabilir. Kırık olmaksızın sadece yumuşak doku travması durumlarında veya bazı bağ yaralanmalarında atel (yarım alçı) tedavisi uygulanabilir.

 

Atel (Yarım Alçı) Tedavisi Ne Zaman Sonlandırılır?

Yarım alçı tedavisi yapılmasının nedenine bağlı olarak süre değişmektedir. Yumuşak doku travması nedeni ile atel (yarım alçı) tedavisi yapıldı ise tedavi süresi 2 hafta kadar olmaktadır. Çocuklarda gelişen kırıklara (yaş ağaç kırığı vb.) bağlı atel tedavisi uygulandı ise süre 4 haftaya kadar uzayabilmektedir.

 

Bacağa Atel (Yarım Alçı) Tedavisi

Bacağa yapılmış olan atel (yarım alçı) üzerine basılmamalıdır. Eğer ki üzerine basılırsa atel (yarım alçı) tedavisinin faydası oldukça düşük olacaktır. Üzerine basılırsa atel (yarım alçı) kırılabilir ve kırılırsa faydasız hale gelir. Parçalı kırık tedavisinde atel kullanılır.

 

El / Ayak Atel (Yarım Alçı) Tedavisi

Atel (yarım alçı) tedavisi sırasında el veya ayakta şişlik görülürse ilk etapta şiş olan el veya ayak kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Şişlik inmez ve şişlik miktarı artmaya devam ederse ağrı artamaya başlarsa parmaklarda morarma veya solukluk görülmeye başlanırsa mutlaka ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmek gereklidir. Bu durum dolaşımın bozulmaya başladığını gösteren işaretler olabilir. Atel (yarım alçı) tedavisi sonlandırılarak atelin açılması gerekebilir. Kienböck hastalığı varlığında cerrahi yöntemlerden sonra atel tedavisi veya alçı tedavisi ameliyat sonrası istirahat için geçici olarak kullanılır.

 

Atel (Yarım Alçı) Tedavisi Komplikasyonları Nelerdir?

Atel (yarım alçı) tedavisi komplikasyonları arasında dolaşım bozukluğu, derin ven trombozu (nadir), kompatrman sendromu, cilt yaraları vardır. Atel (yarım alçı) tedavisi sırasında doktorunuzun söylediği talimatlara mutlaka uyulmalıdır.

Kısa bacak atel yarım alçı tedavisi.

bacak atel yarım alçı tedavisi

 

Op. Dr. Kerem Sencan

Blog Yazarı: Op. Dr. Kerem Sencan

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp