Osteokondrom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

 

Osteokondrom Nedir?

Osteokondrom kıkırdak doku kaynaklı iyi huylu kemik tümörleridir. Kemiklerin yüzeyinden yumuşak dokuya doğru büyürler. 10-30 yaş arasında fark edilirler. İyi huylu kemik tümörleri arasında en sık görüleni osteokondromlardır. Ağrısız, hareketsiz, ele gelen kemik çıkıntıları olarak karşımıza çıkarlar.

Tek başına veya vücudun fa5rklı bölgelerinde çok sayıda görülebilirler. Yetişkin çağa kadar zaman içerisinde büyüme gösterebilir ve sonrasında hayat boyu aynı büyüklükte kalabilirler. 

 

Osteokondrom Belirtileri

Osteokondromlar ağrısız ve hareketsiz kemik çıkıntılarıdır. Bu nedenle derin yerleşimli ve küçük osteokondromlar uzun yıllar bulgu vermez ve fark edilmeyebilir.

Kemiklerin yüzeyinden dışarı doğru büyüdükleri için cilt ve cilt altı dokusunun ince olduğu ayak bileği, el bileği ve ön kol çevresinde ise henüz küçük bir kitle iken hasta tarafından fark edilir ve tanı alır. 

Çevresindeki kas, sinir ve eklem dokularına baskı yaparak atlama, takılma, uyuşma, karıncalanma ve hareket kaybı gibi bulgular verebilir. Çocukluk çağında 18 yaşa kadar büyüme gösterebilirler.

Çoklu osteokondromlarla beraber giden Herediter Multiple Exostosis (HME) hastalığında ise kemik eğriliği, kemik kısalığı ve eklem fonksiyon kısıtlılığı gibi daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

 

Osteokondrom Tanısı

Osteokondromların büyük bir kısmı semptomsuzdur ve hastalar tarafından farkedilmez. Hasta tarafından farkedilen; ele gelen, ağrısız ve hareketsiz kemik çıkıntıları genelde ilk semptomlardır. 

Bu şikayetler ile hasta ortopedi hekimine başvurur. Ortopedi hekimi tarafından yapılan ayrıntılı fizik muayene ve röntgen-MR gibi görüntüleme teknikleri ile hastalığın kesin tanısı konulmaktadır.

 

Osteokondrom Tedavisi

Osteokondromların tedavisinde planlama; osteokondromun büyüklüğüne, oluşturduğu şikayetlere ve üzerindeki kıkırdak başlığın kalınlığına göre yapılır.

Klinik olarak günlük hayatta şikayet oluşturmayan, küçük ve büyüme göstermeyen osteokondromlarda ameliyata gerek yoktur. Bu tümörler belirli aralıklarla düzenli olarak takip edilmelidir.

Günlük hayatta ağrı, hareket kısıtlılığı, kemik eğriliği/kısalığı, tendon ve sinirlerde sıkışma veya kozmetik olarak sorun oluşturan osteokondromlar cerrahi tedavi ile çıkarılmalıdır.

Osteokondromların üzerindeki kıkırdak başlık MR ile görüntülenir. Bu başlık 2 cm’den daha kalın ise cerrahi tedavi ile çıkarılmalıdır.

Osteokondrom zaman içerisinde kanserleşerek Kondrosarkom adı verilen kansere dönüşmüş ise cerrahi tedavi ile çıkarılmalıdır.

 

Osteokondrom Ameliyat

Osteokondromlar klinik bulgu/şikayet vermesine rağmen tedavi edilmezse damarlarda baskıya bağlı anevrizma (balonlaşma) gelişimi, sinirleri baskılamasına bağlı uyuşma ve karıncalanma, tendonları sıkıştırmasına bağlı tendon iltihapları ve yırtılmaları görülebilir.

Osteokondromların bir kısmında kıkırdak bir başlık bulunur. Eğer bu kıkırdak başlığın kalınlığı 2 cm’den fazla olursa kanserleşme ihtimali olabilir. Bu durumda hastada Kondrosarkom adı verilen kanser oluşumu görülebilir ki bu osteokondromların en kötü komplikasyonudur.

Bu komplikasyon tüm osteokondromların yaklaşık %1’inde görülür. Çoklu osteokondromlarla beraber giden Herediter Multiple Exostosis (HME) hastalığında ise bu oran %5’tir.

 

Osteokondrom tekrarlar mı?

Osteokondromların cerrahi olarak çıkarılmaları sonucunda tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Literatürde bu oran yaklaşık yüzde 3 olarak bildirilmektedir. Ameliyat sonrası nüks olup olmadığı X-ray röntgen ile takip edilmektedir.

 

Osteokondrom kanser midir?

Ostekondromlar kanser değildir. İyi huylu kemik çıkıntılarıd8ır. Osteokondromların sadece çok küçük bir kısmı, yaklaşık yüzde biri (%1) zaman içerisinde kansere dönüşebilir. 

 

Sol ulna alt uçta izlenen osteokondrom ve buna bağlı ulna kemiğinde izlenen eğrilik ve kısalık:

Sol ulna alt uçta izlenen osteokondrom ve buna bağlı ulna kemiğinde izlenen eğrilik ve kısalık.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogYumuşak Doku Tümörü? İyi ve Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörü

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp