İçindekiler:
Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni hastalığının tıbbi ismi Plantar Fasiit’tir. Ayak tabanında, topuktan başlayarak parmak ucuna doğru uzanım gösteren gergin bir yumuşak doku bulunur. Bu yumuşak dokuya plantar fasya ismi verilmektedir. Plantar fasyada enflamasyon yani ödem oluşmasına plantar fasiit denir. Topuk dikeni (plantar fasiit) hastalığında her zaman topukta sivri çıkıntı oluşmaz. Bazı hastaların çekilen röntgenlerinde sivri kemik çıkıntı görülebilir. Sivri kemik çıkıntı olmasa bile topuk dikeni (plantar fasiit) tanısı konabilir.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikeni (plantar fasiit) hastalığında genellikle sabah yataktan kalkınca ilk basış sırasında ağrı olur. Yürüdükçe ağrı azalır. Gün içinde ağrı devam edebilir. Gün içinde uzun süre oturduktan sonra ilk kalkış anında yine şiddetli ağrı hissi olur. Sert zeminde yürümek, sert ve düz tabanlı ayakkabılar giymek ağrı şiddetini arttırır.
Topuk Dikeni Neden Olur?
Topuk dikeni (plantar fasiit) ayak tabanında bulunan plantar fasya yapısının enflamasyonu yani ödemlenmesi durumudur. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fazla kilo, Sert tabanlı ayakkabı giymek, sert zeminde uzun süre ayakta durmak ve yürümek hastalığın şiddetlenmesine sebep olur.
Topuk Dikeni Tedavisi Nedir?
Topuk dikeni tedavisi için tek ve kesin bir yöntem yoktur. Topuk dikeni tedavisi için ilk etapta bazı egzersizler verilir, silikon topukluk veya kişiye özel üretilmiş tabanlıklar önerilir. Bunlarla birlikte ağrı kesici ve ödem giderici (antienflamatuar) ilaçlar başlanır. Uzun süre ayakta durmamak tedaviye katkı sağlayacaktır, bu yüzden istirahat önerilir. Bu tedaviler ile birçok hastanın şikayeti önemli ölçüde azalır.
Bazı kişilerde hastalık devem eder ve ek tedaviler gerekebilir. Bunlar arasında topuğa uygulanan steroid (kortizon) iğnesi, PRP tedavisi, RF (radyofrekans) tedavisi vardır. Fakat tüm bu tedavilere rağmen ağrıları rahatlamayan küçük bir hasta grubu mevcuttur. Ameliyat tedavi seçeneklerinden biridir. Fakat çok yüksek başarı oranına sahip değildir. Hiçbir tedavinin başarı göstermediği hastalarda ameliyat son seçenek olarak tercih edilebilir.
Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir?
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır. Bunlara destek olarak tabanlık kullanımı ile antienflamatuar ilaç kullanımı önerilir.
Topuk dikeni (plantar fasiit) için ayak germe egzersizi.
Topuk dikeni (plantar fasiit) için donmuş şişe yuvarlama ark egzersizi.
Topuk Dikeni İğnesi
Topuk dikeni tedavisinde ilk başta verilen egzersiz, tabanlık ve ilaç tedavisine cevap alınamazsa uygulanması önerilir. Topuğa uygulanabilen birkaç çeşit iğne vardır. Bu iğnelerden biri steroid iğnesi (kortizon) içerikli bir iğnedir. Lokal olarak sadece topuk bölgesine uygulanır. Tekrarlayan dozlarda uygulanması önerilmez. Diğeri PRP iğnesidir. PRP kan pulcuklarından sengin plazmadır. Hastanın kendisinden alınan kandan elde edilir. Fayda etmesi için birkaç seans uygulama yapmak gerekebilir.