PRP Nedir? PRP Tedavisi Nedir?

 

PRP Tedavisi Nedir?

PRP tedavisi, PRP sıvısı içerisinde bulunan zengin trombositlerin ve büyüme faktörlerinin; doku iyileşmesini, büyümesini ve yenilenmesini sağlamaktır. Bu sayede uygulandığı dokuda ağrıda azalma, fonksiyonlarda artma, büyüme-iyileşme ve kaynamada hızlanma sağlaması amaçlanır.

 

PRP Nedir?

PRP, tıp dilinde plateletten zengin plazma (platelet rich plasma) olarak bilinen açık sarı renkli bir sıvıdır. PRP insanın kendi kanının alınarak, bazı özel yöntemlerle kandan ayrıştırılması ile elde edilir. Herhangi bir kimyasal madde içermez, bu nedenle oldukça güvenli, biyolojik ve doğal bir sıvıdır. PRP sıvısı, platelet (trombosit) ve plazma içerir. 

Trombositler esas olarak pıhtılaşma ve kanama durdurma üzerinde rol oynayan kan hücreleridir. Bu özelliklerinin dışında yüksek oranda büyüme faktörü içerir. Bu büyüme faktörleri, doku yenilenmesini (rejenerasyon), büyümesini ve iyileşmesini uyarmaktadır.

 

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

PRP tedavisinde öncelikle hastadan kan alınır. Alınan kan laboratuvarda santrifüj işleminden geçirilir. Bunun için PRP kitleri ve santrifüj makinası kullanılır. Kan trombositten zengin plazma kısmı ayrıştırılır. Elde edilen trombositten zengin plazma poliklinik şartlarında eklem içerisine enjekte edilir.

 

PRP Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

PRP tedavisi en sık ortopedi ve dermatoloji hekimleri tarafından kullanılmaktadır. Ortopedi hekimleri; hafif orta derece eklem kireçlenmeleri, doku-kas yaralanmaları ve kemik kırıkları tedavisinden günlük hayatta sıklıkla PRP tedavisini kullanmaktadır.

Dermatoloji hekimleri ise, yüzün yenilenmesi ve gençleşmesinde ayrıca saç ekimi tedavisinde sıklıkla uygulamaktadır.

 

PRP Tedavisini Hangi Doktor Uygular?

Kemik, eklem ve kas problemleri olan hastalar PRP tedavisi için Ortopedi hekimlerine başvurmalıdırlar.

Bunun dışında saç dökülmesi ve cilt kırışıkları tedavisi için PRP yaptırmak isteyen hastaların; Dermatoloji hekimlerine başvurması gerekmektedir.

 

Trombosit Nedir?

Trombosit kan pulcuğu olarakta adlandırılan kan hücrelerinden bir tanesidir. Diğer bir adı platelet hücreleridir. Trombostiler ana olarak pıhtılaşmada görev alan hücrelerdir. Yapılan kan testlerinde sayıları tespit edilir. Çok düşük olmaları kanama yatkınlık olduğuna işaret eder. Aynı zamanda içerisindeki bazı kimyasallar hücre yenilenmesinde görev almaktadır. Bu özellikleriyle PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisinde kullanılırlar.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogKemik Tümörü Nedir? İyi Huylu ve Kötü Huylu Kemik Tümörü

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Web sitesinde bulunan tüm içerikler Ortopedi İstanbul Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasakltır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp