İçindekiler:
- Boy Uzatma Ameliyatının Riskleri
- Boy Uzatma Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
- Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
- Boy uzatma ameliyatı tehlikeli mi?
- Boy uzatma ameliyatı riskleri nelerdir?
- 170 cm boy uzatma ameliyatı mümkün mü?
- Boy uzatma ameliyatı kaç cm uzatır?
- Boy uzatma ameliyatı yaş sınırı var mı?
- Ameliyat ile 10 cm boy uzatmak mümkün mü?
Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?
Boy uzatma ameliyatı bacaktaki kemiklerin uzunluklarını artırılmasıdır. Genellikle tek taraflı kısalıklarda bacak boyunu eşitlemek için uzatma yapılır. Eğer travma sekeli veya geçirilmiş ameliyatlara bağlı kısalık varsa aksama veya topallama olmaması gerekir.
Bunun için boy uzatma mutlaka yapılmalıdır. Diğer durum ise kozmetik boy uzatmadır. Kozmetik olarak boy kısalığından şikayetçi hastalarda boy uzatma yapılabilir.
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Boy uzatma ameliyatında kaynama dokusunun esneme özelliği kullanılır. Kemiğe osteotomi dediğimiz kırık oluşturulur. Kemiğe yapılan kesi ile kırık oluşturulur. Daha sonra bu kırık hattından günlük 1 mm uzatma yapılır. Kemik kaynamaya başladıkça 1 mm günlük kaynama dokusu uzatılarak kemiğin dinamik olarak uzayarak kaynaması sağlanır.
Bu ameliyat iyileşme aşamasında hastanın yürümeye devam edebilmesi için manyetik çiviler veya fiksatörler kullanılır. Kullanılan bu implantların birbirine avantajları vardır. Geleneksel operasyonlarda ilizarov yöntemi gibi uzatma yapılabileceği gibi manyetik uzayan akıllı çivilerle de uzatma sağlanabilir.
Boy Uzatma Ameliyatı En Fazla Kaç cm Uzatır?
Uzun kemikleri 8 cm’e kadar uzatılabilir. Tibia kemiği ve femur kemiği olmak üzere diz üstü ve diz altı kemikler 8’er cm uzayınca 15-16 cm’e kadar boy uzatma yapılabilir. Ancak uzatma miktarı arttıkça komplikasyonlarda artmaktadır. Yumuşak doku uyumu için uzatma miktarı optimum seviyede tutulmalıdır. Uzatma miktarı arttıkça iyileşme süresi ve zamanı da artmaktadır. Günde 1 mm uzatma yapıldığı için 3 cm uzatma 1 ay sürerken 6 cm uzatma 2 ay sürer.
Boy Uzatma Ameliyatının Avantajları
Boy uzatma ameliyatı eğer tek taraflı kısalık varsa çok avantajlıdır. Örneğin daha önce travma ya da kırık geçirmiş hastada kısalık gelişmişse bacak uzunluk farkı topallama yapar. Bu kısalık farkı zamanla eklem ağrısı ve eklem kireçlenmesi yapar. Öncelikle diz eklemi, kalça eklemi ve ayak bileği ekleminde bozulmalar başlar. Kısalık farkı fazla ise leğen kemiğinde dönüklük yapar. Omurgada eğrilik ve skolyaza neden olur. Bu da bel ağrıları ve skolyoza sebep olur.
Boy Uzatma Ameliyatının Riskleri
Riskleri uzatma esnasında gelişebilecek riskler mevcuttur. Kaynamama bu risklerden bir tanesidir. Enfeksiyon başka bir risktir. Uzatma miktarı fazla ise diz ve ayak bileğinde esneklik kaybı görülebilir. İmplant yetmezliği veya kırılması başka risklerdir. Uzatma miktarı fazla değilse bu risklerle karşılaşma ihtimali çok düşüktür.
Boy Uzatma Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Ameliyat öncesi detaylı planlama yapılmalıdır. Kaç cm uzatılacağı belirlenmelidir. Uzatmaya gerçekten ihtiyaç var mı bakılmalıdır. Bacak boy eşitsizliği varsa hesaplanmalıdır. Kalça eğrilik omurgada eğrilik gibi yanıltıcı ek hastalıklar varsa analiz edilmelidir. Enfeksiyondan kaçınmak için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Boy uzatma sonrası yara bakımı ve pansumanlar önemlidir. Uzatma işlemine ameliyattan 1 hafta sonra başlanır. Haftalık film çekilerek uzatma takip edilmelidir. Uzatma miktarı günlük 1 mm aşmamalıdır. 1 mm aşarsa sinir hasar riski vardır.1 mm aşarsa kemiğin kaynamama riski artar. Kontrollere dikkat edilmelidir.
Boy uzatma ameliyatı tehlikeli mi?
Boy uzatma ameliyatı tehlikeli değildir. Tedrici yapılan kontrollü bir ameliyattır. Riskleri vardır ama bunlar tehlikeli değildir.
Boy uzatma ameliyatı riskleri nelerdir?
Kaynamama, Enfeksiyon, Esneklik kaybı, anestezi riskleri ve alerji, implant yetmezliği olarak sıralanabilir.
170 cm boy uzatma ameliyatı mümkün mü?
Boy uzatma herkese yapılabilir. Eğer kozmetik olarak yapılıyorsa hasta 15 cm’e kadar uzatılabilir. Ancak bunun gerekliliği hastayla tartışılmalıdır. Örneğin 180 cm olan bir kişi 190 cm’e kadar çıkabilir.
Boy uzatma ameliyatı kaç cm uzatır?
8 cm tibiadan 8 cm femurdan toplam 16 cm uzatma yapılabilir. Kozmetik uzatma yapılıyorsa kaç cm boy istendiği hasta ile görüşülür. Tek taraflı uzatma yapılıyorsa bacak boyu mutlaka eşitlenmelidir.
Boy uzatma ameliyatı yaş sınırı var mı?
Büyüme tamamlanması beklenmelidir. Çocuk yaşta boy uzatma kozmetik olarak yapılmaz. Ancak kısalık farkı varsa eşitlemek için çocuk yaşlarda yapılabilir.
Ameliyat ile 10 cm boy uzatmak mümkün mü?
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Boy kısalığı kaç cm'dir?
Boy kısalığı her hastada farklıdır. Hasta bazlı düşünmek gerekir. Bacak uzunluk filmi ile kısalık analizleri yapılabilir.
Boy uzatma iğnesi kaç yaşına kadar sürer?
Boy uzatma iğnesi ortopedik bir tedavi değildir. Hormonal kısalıklarda endokrin doktorları tarafından uygulanan bir yöntemdir. Medikal bir tedavidir.
Boy uzatma ameliyatı acıtır mı?
Boy uzatma ameliyatında sonra ameliyat ağrıları olur. Bunun için ilaç tedavisi önerilir. Ameliyat yaraları ve kemiğe müdahale olduğu için ağrılıdır. Bunun için hasta hastanede misafir edilir. Uzatma önerilen miktardan fazla yapılırsa da ağrılı olur.
Ameliyatsız boy uzatmak mümkün mü?
Ameliyatsız boy uzatmak erişkin yaşta mümkün değildir. Çocuk yaşta medikal tedaviler yararlı olabilir. Erişkin yaştan sonra kemik uzamaz.
27 yaşından sonra boy uzar mı?
27 yaşında sonra boy uzamaz. Boy uzaması ergenlik bitince durur. Bu yaştan sonra boy ancak ameliyatla uzar.
Boy uzatma ameliyatı ücreti nasıl hesaplanır?
Uzatma yöntemi belirlenir. Manyetik çivi ile mi uzatılacak yoksa fiksatörle mi belirlenir. Çift taraf ise implant masrafı 2 katına çıkar. Ameliyathane ve hastane masrafları ,implant masraflar ve fizik tedavi ve kontrol süreçleri hepsi ayrı masraflardır. Bunların toplamında maliyet çıkar.
Boy uzatma ameliyatı estetik amaçlı yapılabilir mi?
Boy uzatma ameliyatı estetik yapılır. Ancak genellikle Türkiye’de tek taraf kısalıkta eşitleme için yapılır. Kozmetik boy uzatma yapılmasına iyi karar verilmelidir. Estetik boy uzatma riskler ve komplikasyonlar detaylı anlatılmalıdır. Hasta kararlı ise estetik boy uzatma yapılabilir.
Kemiğe yapılan kesi ve 3 cm uzatma; manyetik uzatma çivisi uygulanmış bir kemik.