İçindekiler:
Tendon Transferi Ameliyatı Nedir?
Tendon transferi ameliyatı ortopedi ve el cerrahisi alanında uygulanan bir ameliyattır. Tendon transferi ameliyatı fonksiyon görmeyen tendon veya tendon gruplarının yerine fonksiyon gören başka tendon veya tendon gruplarının transfer edilmesi işlemidir. Örnek verecek olursak; düşük ayak olan kişiler ayak bileğini yukarıya kaldırma hareketi yapamazlar. Bu fonksiyonu kazandırmak için ayak iç veya dış tarafında fonksiyon gören bir tendon ayak önüne transfer edilerek kişinin ayağını yukarıya kaldırabilmesi sağlanır. Transfer edilen tendonların düzgün çalışıyor olması gerekmektedir.
Tendon Transferi Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Tendon transferi ameliyatı bozuk olan kas ve tendon fonksiyonunun kesin olarak geri gelmeyeceği durumlarda yapılır. Bazı durumlarda kas ve tendon sinirsel iletinin bozulmasına bağlı olarak çalışmayabilir. Sinirsel iletinin bir süre sonra geri gelebileceği düşünülürse tendon transferi ameliyatı için acele edilmez. Tendon transferi ameliyatı etkili olabilmesi için eklem yapısının sağlam olması gerekmektedir. Zaten pasif olarak hareket etmeyen bir ekleme hareket kazandırmak için tendon transferi ameliyatı yapılması ekleme hareket kazandırmayacaktır.
Tendon Transferi Ameliyatı Neden Yapılır?
Tendon transferi ameliyatı kas ve tendonun çalışmamasına bağlı olarak gelişen eklem hareket eksikliklerinde yapılır. Bel omurgasında kırık geçirme sonrası veya bel fıtığına bağlı olarak gelişen düşük ayak durumlarında ayağı yukarı hareket ettiren sinirin çalışması geri dönüşümsüz olarak bozulabilir. Bu durumda tendon transferi ameliyatı yapmak gerekir. Dirsek kırıklarına bağlı geri dönüşümsüz sinir yaralanması geliştiyse tendon transferi ameliyatı yapılabilir. Brakial pleksus yaralanmalarında kol ve el hareketleri belli derecelerde kaybolur. Bu fonksiyonların geri kazanılması için tendon transferi ameliyatı yapılabilir. Bunların dışında uzun süre tedavi edilmemiş tendon kopması durumları da tendon transferi ameliyatı ile tedavi edilebilir. Bazen el bileği kırıkları sonrasında veya bazı romatizmal hastalıklarda el parmaklarında spontan tendon kopmaları olabilmektedir. Bunlarda tendon transferi ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.
Tendon Transferi Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tendon transferi ameliyatı olacak kişinin ameliyatının hemen yapılması planlanmıyorsa eklem hareketlerinin kaybolmaması için eklem hareketlerini korumaya yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılması önerilir. Uzun süre hareketsiz bırakılan bir eklemin hareket kabiliyeti zamanla azalacak ve kaybolacaktır. Bu hareket azalması geri dönüşümsüz olabilmektedir. Tendon transferi ameliyatı için geçecek sürede eklem hareketleri korunmazsa ve eklem hareket kabiliyeti kaybolursa tendon transferi ameliyatı faydasız kalabilir. Bu konuda özellikle dikkatli olunması önerilir.
Tendon Transferi Ameliyatı Sonrası Eskisi Gibi Olur Muyum?
Tendon transferi ameliyatı eklem fonksiyonlarını tam olarak geri kazandırmayabilir. Transfer edilen tendonda genellikle 1 birim kuvvet kaybı olacaktır. Transfer edilen tendon asıl tendonun yerini tam olarak tutmayabilir. Transfer edilen tendon ekleme fonksiyon kazandırarak yapılamayan hareketlerin yapılmasını sağlar. Bu sayede kişi günlük yaşamında rahat eder ve yapamadığı hareketleri yapmaya başlar.
Tendon Transferi Ameliyatı Başarılı Bir Ameliyat Mı?
Tendon transferi ameliyatı başarısı kişiden kişiye, transfer yapılacak bölgeye göre, transfer edilecek tendona göre ve kas kuvvetine göre değişmektedir. Hastanın muayenesi uygun şekilde yapıldıktan ve patoloji tam olarak anlaşıldıktan sonra tendon transferi ameliyatı başarı oranı ile ilgili hastaya bilgi verilebilir. Ama genel olarak tek bir tendonun etkilenmesine bağlı gelişen fonksiyon bozukluklarında yapılan tendon transferi ameliyatı yüksek başarı oranına sahiptir.
Tendon Transferi Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
El bileği kırığı sonrası gelişen spontan EPL rüptürüne bağlı sağ el başparmağını kaldıramayan hasta.
Tendon transferi ameliyatı sonrasında hasta sağ el başparmağını kaldırabilmektedir.