Schwannom (Sinir Kılıfı Tümörü) Belirtileri ve Ameliyatı
Schwannom Nedir?
Schwannom (Sinir Kılıfı Tümörü) periferik sinirlerin kılıflarından kaynaklanan, iyi huylu yumuşak doku tümörleridir. 30-50 yaş arası daha sık görülür. Tümörün etrafında onu çevreleyen bir kılıf bulunur.
Bulundukları alanda ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi nörolojik semptomlara neden olmaktadır. En sık kol ve bacaklarda görülmekle beraber, baş ve boyunda da görülebilirler.
Schwannom Ameliyatı
Klinik bulgu veren veya büyüme eğilimi gösteren schwannom tümörlerinin ameliyat ile çıkarılmaları gerekir. Ameliyat esnasında, marjinal eksizyon adı verilen yöntem ile tümör tamimiyle çıkarılmalıdır.
Ameliyat yaklaşık 1 saat sürmektedir. Uygun cerrahi sonrası tekrarlama / nüks riski oldukça düşüktür. Hastalardan çıkarılan kitle patolojiye gönderilir. Schwannom iyi huylu tümör olduğu için ameliyat sonrasında kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedavilere ihtiyaç duyulmaz.
Schwannom ameliyatı sonrası tümör mikrocerrahi olarak tamamen çıkarıldıktan sonra sinir tamirine rağmen ekstremitelerde fonksiyon kaybı oluşursa tendon yaralanması ameliyatı ile tedavi edilir.
Schwannom Belirtileri
Cilt altında veya yüzeysel yerleşimli olan schwannom tümörlerinde, yumuşak dokuda ele gelen kitle hissi olabilir. Bunun dışında ağrı, tümöre gelen bası ile elektriklenme ve çınlama hissi, diğer semptomlar olarak sayılabilir.
Schwannom Tanısı
Ele gelen kitle nedeniyle ortopedi hekimine başvuran hastanın yapılan fizik muayenesi sonrası istenen ultrason ve MR incelemeleri sonrası yumuşak dokuda kitle izlenir. Bu kitleden tanı amaçlı alınan biyopsi incelemesi sonrasında kesin tanısı konulmuş olur.