İçindekiler:
Perthes Hastalığı Nedir?
Perthes hastalığı uyluk kemiği başının kan akımı ve beslenmesinin bozulmasına bağlı olarak gelişen bir çocukluk çağı kalça hastalığıdır. Femur başı dediğimiz kalça ekleminin beslenmesinin neden bozulduğu tam belli değildir. Kan akışı düzeldiği zaman ve femur başı beslenmeye başladığı zaman kemik ve kıkırdakta iyileşmeye başlar. Bu hastalığın erişkinlik dönemine sarkan sekelleri olabilir.
Perthes Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Perthes hastalığının en önemli bulguları kalça ağrısı ve hareket kısıtlılığıdır. Topallama yapabilir. Hastalığın yaşı ve femur başının tutulumu klinik duruma etki eder. Bazen de dize yansıyan uyluğa yansıyan ağrı yapabilir.
Perthes Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Perthes hastalığı tanısı ortopedik muayene, röntgen ve MR tetkiki ile koyulur. Tanı koyulduktan sonra hastalık iyileşene kadar röntgen ve fizik muayene ile takip edilir.
Perthes Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Perthes hastalığı tedavisi takip, fizik tedavi ve ameliyat seçenekleri mevcuttur. Ağrı kesici ve ödem alıcı ilaçlar kullanılabilir. En önemli nokta hareket kısıtlılığı oluşmadan hastalığı atlatabilmektir. Hastalığın seyrini etkileyen en önemli faktörler hastanın yaşı, cinsiyeti ve femur başının tutulum derecesidir. Tedavi bu parametrelere göre planlanır.
Perthes hastalığında çocukluk döneminde kalça eklemini kurtarıcı ameliyatlar uygulanırken erişkin yaş grubunda kalça protezi ameliyatı ile tedavi edilir.
Perthes Hastalığı (Legg Calve) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Perthes hastalığı için birçok ameliyat tarif edilmiştir. Leğen kemiği ve uyluk kemiğine yapılan müdahaleler hastalığın şiddetine göre ve klinik evresine göre değişir. Bazen yumuşak doku müdahaleleri ve gevşetmeler yeterli olurken bazen kalça örtümü artırmak için kemiği yeniden şekillendirmek gerekir.