Düz Taban Ameliyatı Nedir? Düz Taban Askerliğe Engel Mi?

 

Düz Taban Ameliyatı Nedir?

Düz taban hastalığı için cerrahi tedavi yumuşak doku ve kemik ameliyatlarından oluşmaktadır. Bu amaçla farklı ameliyat teknikleri tanımlanmıştır. Arthroereisis ameliyatı dışardan topuk üzerindeki alana konulan bir implant vasıtasıyla ayakta düzelme sağlanabilir.

Aşil tendon uzatma ameliyatı, topuk kemiği uzatma ameliyatı, tendon transferleri, tendon uzatma ve topuk kemiği uzatma ameliyatları; düz taban hastalığının tedavisinde kullanılan ameliyat teknikleridir.

Düz taban ameliyatı planlanırken aşil tendon kısalığı mutlaka muayene edilmelidir eşlik eden kısalık varsa aşil tendon ameliyatı da eklenerek tendon uzatılması da yapılmalıdır.

Çocuklarda düz taban hastalığı tedavisinde öncelikle tabanlık ve koruyucu tedaviler uygulanır. Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda artroerezis ameliyatı yapılabilir.

 

Düz Taban Hastalığı Askerliğe Engel Mi?

Düz tabanlık hastalığının tıptaki ismi Pes Planus hastalığıdır. Ayaktaki kemik veya yumuşak dokuların bozukluğuna bağlı olarak ayakta şekil bozukluğu ve mekanik sorunlarla karakterize bir hastalıktır. Askerlik; uzun süre ayakta kalmayı, yürümeyi, koşmayı ve buna benzer ayak kullanımı gerektiren aktivitelerin yapıldığı bir dönemdir. Bu dönemde ortopedik sorunları bulunan kişilerin sorun yaşaması olağandır. Düz taban hastalığında ayak tabanında, bacak ön kısmında ağrı görülür.

Bu ağrı zaman içerisinde dize ve bele doğru yayılabilir. Ağrı aktivite ve ayakta kalma süresi ile artmaktadır. Askerlik gibi yoğun aktivite içeren dönemler bu ağrıyı artırır ve askerlik icra edilmesine engel olabilir. Düz taban hastalığı olan kişilerin askerlik yapma durumunu belirlemek için sağlık kuruluna başvuru yapılmalı, muayene ve röntgen bulguları değerlendirilerek heyet kararı verilmelidir.

 

Düz Taban Ameliyatı Ne Kadar Sürmektedir?

Düz taban ameliyatları işlemin büyüklüğüne göre 45-90 dakika sürebilmektedir. Bu süre ayak deformitesinin büyüklüğüne, cerrahi teknik ve tecrübeye göre değişmektedir.

 

Düz Taban Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Düz taban ameliyatında da diğer tüm ameliyatlar gibi birtakım riskler mevcuttur ve bazı komplikasyonlar görülebilir. En sık görülen komplikasyonlar anestezi ile ilgili sorunlar ve yara yeri enfeksiyonudur. Bunun dışında tamir edilen tendon ve kemik gibi dokularda kaynamama ve bacaklarda toplardamar tıkanıkları diğer komplikasyonlar olarak sayılabilir.

Yukarda belirtilen komplikasyon ve riskler belirli oranlarda görülebilmekle birlikte; düz taban ameliyatı genel anlamda son derece güvenli bir operasyondur.

 

Düz Taban Ameliyatı Sonrası Nasıldır?

Düz taban ameliyatı sonrasında genellikle hastalara geçici bir süre alçı veya atel tedavi yapılır. Bu ameliyatlarda ortalama 2 gün hastane yatışı gerekmektedir. Taburculuk sonrası hastalar belirli bir süre ayakları üzerine basamaz ve destekle yürütülür.

Cerrahi sonrası kemik ve tendon yapıları ortalama 4-6 haftada iyileşir ve hasta ayağının üzerine basarak yürümeye başlayabilir. Rehabilitasyon sürelerinin de tamamlanması ile hastaların tam olarak iyileşmesi ortalama 8-10 hafta sürmektedir.

 

Düz Taban Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düz taban ameliyatı sonrası yara yerinin sorunsuz iyileşmesi için yara bakımı ve pansumanları çok önemlidir. Kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesine yardımcı olmak adına beslenmeye sigara ve alkol içilmemesine dikkat edilmelidir.

Ameliyattan sonra hasta bir süre hareketsiz kalacağı için kan sulandırıcı kullanmalıdır. Kemik ve yumuşak doku iyileşmesi döneminde belirli bir süre ameliyat olan ayağın üzerine basılmamalıdır.

 

Düz Taban Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Gerekir Mi?

Hastalarda kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesi sonrası hayata daha hızlı dönüş için genelde fizik tedavi gerekmektedir.

 

Op. Dr. Ahmet Danacı

Blog Yazarı: Op. Dr. Ahmet Danacı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp