Patolojik Kırık Nedenleri, Tedavisi ve Önlenmesi

 

Patolojik Kırık Nedir?

Patolojik kırık kemikte oluşmuş olan tümöre veya kemiğin zayıflamasına bağlı olarak kemiğin basit bir travma ile veya travma olmaksızın kırılmasına denir. Patolojik kırık her zaman için kötü huylu (malign) bir tümöre bağlı olarak oluşmaz. İyi huylu (benign) kemik tümörleri de patolojik kırık nedeni olabilir. Yine aynı şekilde enfeksiyonlar ve bazı metabolik hastalıklarda patolojik kırık nedeni olabilir.

Kalça uyluk ve bacaklarda olan patolojik kırıklar düşme sonucu oluşmamış olabilir. Tümörün kemiği zayıflatmasına bağlı olarak kemik kırılır ve kişi öyle yere düşer. Bu durum patolojik kırıklar için tipiktir. Bazen kişiler bunun farkında olurlar ve kemiğin düşmeden kırıldığı hissini belirtirler.

 

Patoloji Kırık Nedenleri

Patolojik kırık, kötü veya iyi huylu kemik tümörlerine bağlı olarak oluşabilir. Kemiğin zayıflamasına neden olan enfeksiyonlar, bazı metabolik hastalıklar, ileri derece kemik erimesi gibi birçok neden patolojik kırık sebebi olabilir. 

Patolojik kırık her zaman kötü huylu kemik tümörü nedeniyle oluşmaz. İyi huylu kemik tümörleri de patolojik kırık nedeni olabilmektedir. Travma (düşme, çarpma, kaza) nedeniyle veya travma olmaksızın patolojik kırık gelişebilir.

 

Patolojik Kırık Tedavisi

Patolojik kırık tedavisi kırığın nerede ve hangi nedenle oluştuğuna bağlı olarak değişir. Örneğin çocukta iyi huylu basit kemik kistine bağlı olarak oluşmuş olan patolojik kırık alçı veya askı ile ameliyatsız tedavi edilir.

Buna karşılık olarak kötü huylu bir tümöre bağlı olarak kalçada oluşmuş olan patolojik kırık için tümör protezi ameliyatı gerekebilmektedir. Kişiye göre tedavi belirlenir.

 

Patolojik Kırık Önlenmesi

Patolojik kırık kemiği zayıflatan bir neden varlığında oluşan kırıklar olduğu için önlenebilmektedir. Örneğin kişinin uyluk kemiğinde kemiği incelten iyi huylu bir tümör tespit edildi. Normal şartlarda iyi huylu tümörler ameliyatsız takip edilebilirken, patolojik kırık riski taşıyanlar ameliyat edilerek patolojik kırık oluşumunun önüne geçilmiş olur.

İleri derecede kemik erimesi olan bir kişiye kemik erimesi tedavisi verilerek yine patolojik kırık oluşması riski azaltılabilmektedir. Kırık oluşumu bazen bu tarz hastalıklarda ilk bulgu olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle her zaman için önceden tanı koyup kırık oluşumunu önlemek mümkün olmayabilir.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogYaş Ağaç Kırığı

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp