Miyalji Nedir? Neden Olur? Tedavisi?

 

Kas Ağrısı (Miyalji) Nedir?

Miyalji kas ağrısı demektir. Vücutta oluşan tüm kas ağrıları miyalji olarak adlandırılabilir. Miyalji bir hastalık adı olarak kullanılmamaktadır. Miyalji ortopedi ve fizik tedavi polikliniklerine başvuru nedenleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Miyalji birçok rahatsızlıkla karışabilen bir durumudur. Bir rahatsızlığa miyalji diyebilmek için kesin bir tanı metodu yoktur. Miyalji muayene ile tanınmaktadır.

Vücudumuzda bulunan kasların farklı sebeplere bağlı olarak ağrı semptomu oluşturmasıdır. Kas ağrısına sebep olan hastalıklar travmaya bağlı olabilir veya spazmlara bağlı gelişebilir. İncinmeler, direkt travmalar, burkulma veya ters hareketler, bel ve boyun fıtıklarına bağlı kasılmalar, soğuk hava gibi dış etkenler kas ağrısına yol açabilir. Fibromiyaljide görülen tetik noktalar ve fibrozitler kas ağrısına sebep olabilir.

 

Miyalji (Kas Ağrısı) Neden Olur?

Miyalji yani kas ağrısı yapan birçok neden vardır. Ani başlayan miyalji nedenleri arasında sıklıkla karşımıza çıkan kas zorlanması veya travmalardır. Bunların dışında gribal enfeksiyonlarda miyalji nedenleri arasındadır.

Kronik miyalji nedenleri arasında kas yorgunluk sendromu, fibromiyalji ve bunlar gibi bazı romatolojik rahatsızlıklar yer almaktadır.

 

Miyalji (Kas Ağrısı) Tanısı Nasıl Konulur?

Miyalji (Kas Romatizması) yani kas ağrısı tanısı koymak için özellikli bir test veya görüntüleme yöntemi yoktur. Bir ağrıya miyalji diyebilmek için en önemlisi hekim muayenesidir. Miyalji olan hastada miyalji yapabilecek nedenler araştırılmalıdır.

Bunlara yönelik olarak testler ve görüntülemeler istenerek miyalji yapan neden ortaya konabilir.

 

Miyalji (Kas Ağrısı) Tedavisi Nasıldır?

Miyalji yapan neden ortaya konduktan sonra buna yönelik tedavi yapılır. Adele kasılması, kas zorlaması veya travma sonrası ortaya çıktıysa istirahat ve antiinflamatuar ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Gribal bir duruma bağlı oluştuysa grip tedavisi yeterli olacaktır.

Kronik bir miyalji var ise nedenler araştırılır. Romatolojik bir hastalık düşünülürse buna yönelik tedavi verilir. Bazen boyundaki ve beldeki bazı problemlerde miyalji yapabilmektedir. Bu tarz bir durum var ise fizik tedavi ile de miyalji tedavisi yapılabilir.

Miyalji, ağrı kesici ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu ilaçlar tablet, jel veya enjeksiyon formunda olabilir. Kas germe veya esneme hareketleri, fizik tedavi yöntemleri kas ağrısının tedavisinde kullanılır. Kas ağrısı oluşan sebebe göre tedavi seçenekleri değişebilir. Örneğin akut travmaya bağlı oluşan kas ağrısında istirahat, buz ve ödem tedavisi uygulanır. Spazma bağlı oluşan kas kasılmalarında ise sıcak uygulamalar, kas gevşetici ilaçlar ve germe esneme hareketleri yapılması tavsiye edilir.

 

Kas Güçsüzlüğü Nedir?

Kas kitlesinde veya kasılma gücünde azalmaya bağlı olarak kuvvetinin azalmasıdır. Kaslar kullanılmadığı için atrofiye gider ve hacmini kaybederler. Kullanılmamaya bağlı kas kuvvetinde azalma farklı sebeplerden dolayı olabilir. Örneğin alçı ve atel tedavilerinden sonra bacak veya kollarda kas kitlesinde azalma incelme ve kuvvet kaybı görülür. Bu durumu toparlamak için egzersiz veya fizik tedavi önerilir. Kas güçsüzlüğü sinir hasarlarında veya sinir sıkışmalarında kasın elektriksel olarak yeterince uyarılamamasına bağlı oluşabilir. Bu durumda altta yatan nedenin tedavisine odaklanmak gerekir.

 

Kas Yorgunluk Sendromu Nedir?

Kronik yorgunluk sendromunda dirençli ve geçmeyen uyku kalitesinin bozan yaygın kas ağrıları görülür. Ağrının psikolojik veya stres kaynaklı artması, sabah yorgun uyanma ve yeterince dinlenememe gibi semptomlar eşlik edebilir. Bu şikayetlerin görüldüğü durumlarda fizik tedavi doktoruna başvurulması önerilir.

 

Kas Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Miyalji için öncelikle aile hekiminize başvurmalısınız. Aile hekimi uygun görürse ortopedi veya fizik tedavi bölümlerine gitmenizi söyleyecektir. Romatolojik hastalık düşünülürse hasta romatoloji bölümüne yönlendirilir.

 

Op. Dr. Kerem Sencan

Blog Yazarı: Op. Dr. Kerem Sencan

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp