Labrum Yırtığı Nedir? Labrum Yırtığı Tedavisi ve Ameliyatı

 

Labrum Yırtığı Nedir?

Kalça labrum yırtığı ve omuz labrum yırtığı travma sonrasında görülebilir ve mekanik semptoma yol açıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Labrum, kalça ve omuz ekleminin yuva kısmını çevreleyen kıkırdak benzeri bir yapıdır. Labrum yırtığı ise bu yapıda oluşan hasarlara verilen isimdir. Labrum yırtığı kalçada veya omuzda olur. Kalça ve omuz eklem harekeleri ile oluşan mekanik ağrının sebebi labrum yırtığı olabilir. 

 

Kalça Labrum Yırtığı

Kalçada labrum yırtığı genellikle kalçanın kemiksel problemleri ile birliktelik gösterir. Eğer bir kişide gelişimsel kalça displazisi dediğimiz kalça çıkığı durumu var ise labrum yırtığı olması ihtimali fazladır.

Yine aynı şekilde eğer bir kişide kalça sıkışma sendromu (femoroasetabular impingement) varsa labrum yırtığı oluşma ihtimali yüksektir. Bunlar dışında ise genellikle kalça ekleminin zorlanmaya bağlı travmaya maruz kalması nedeniyle labrum yırtığı oluşabilir. Kalçada labrum yapısı eklem kapsülü ile ilişkili değilken omuzda labrum yapısı eklem kapsülü ile ilişkilidir. 

 

Omuz Labrum Yırtığı

Omuzda labrum yırtığı genellikle iki şekilde görülmektedir. Bunlardan biri omuz çıkıkları sonrasında görülür. Diğeri ise pazu kasının omuz içindeki yapışma yerinde görülen omzun üst kısmındaki labrum yırtığı tipidir. Omuz eklemi genelde öne doğru çıkarak ön kısımda labrum yırtığına sebep olur buna bankart lezyonu ismi verilir.

Pazu kasının yapışma yerinde olan labrum yırtıklarına ise SLAP lezyonu ismi verilmektedir. Omuzda labrum yırtığı genellikle travma sonrası oluşmaktadır. Omuz labrum yapısı eklem kapsülü ile ilişkili olduğu için omuzdaki labrum yırtığı kalçadakinin aksine omuzda instabilite (eklem çıkığı) ile ilişkili olabilmektedir. 

 

Labrum Yırtığı Tedavisi

Labrum yırtığı tedavisinde ilk aşamada istirahat ve non streoidal antiinflamatuar ilaç tedavisi verilir. Bu tedavi ile şikayetler azaltılabilir. Fizik tedavi ile de semptomlar hafifletilebilir. Bu tedaviler ile kalça labrum yırtığında şikayetlerin 4-5 hafta içinde geçmesi beklenir. Bu süre içinde şikayetleri rahatlamayan labrum yırtığı hastaları için cerrahi tedavi tercih edilebilir.

Cerrahi tedavi, kalçada labrum yırtığı için kapalı kalça ameliyatı (kalça artroskopisi) şeklindedir. Omuzda labrum yırtığı ise yine yanı şekilde kapalı omuz ameliyatı (omzu artroskopisi) ile tedavi edilir. Cerrahi tedavi öncesinde şikayetlerin rahatlatılması için eklem içi enjeksiyon tedavileri yapılabilir. Ama hiçbir eklem içi enjeksiyon tedavisi labrum yırtığını tamir etmez. Sadece şikayetleri azaltabilir. 

 

Labrum Yırtığı Ameliyatı

Labrum yırtığı olup ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda labrum yırtığı ameliyatı yapılır. Kalçada labrum yırtığı ameliyatı, kapalı kalça ameliyatı (kalça artroskopisi) yöntemi ile yapılır. Kalça çevresinde oluşturulan genellikle 2 delik ile kapalı kalça ameliyatı yapılır. Labrum yırtığı temizlenir veya tamir işlemi uygulanır. Ameliyat sonrası kişi ertesi gün veya aynı gün kaldırılıp yürütülür. Genellikle ameliyattan sonraki gün taburcu edilir. 

Omuzda labrum yırtığı ameliyatı da aynı şekilde kapalı omuz ameliyatı (omuz artroskopisi) şeklinde uygulanır. Omuz çevresinde oluşturulan en büyüğü 1 cm’lik 3-4 kesi ile ameliyat yapılır. Hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrasında 4-6 hafta kadar omuz kol askısı verilerek fizik tedavi başlanır. 

 

Labrum Yırtığı Tanısı 

Kalçada labrum yırtığı olan kişide kasığa vuran ağrılar olur. Ağrılar kalça hareketi ile genellikle artar. Kalçada takılma hissi atlama hissi gibi mekanik semptomlar olabilir. Arabaya inip binerken, merdiven inip çıkarken, çömelip kalkarken kalçanın önünde ağrı hissedilir. Bu gibi durumlar muayenede taklit edilerek ağrı oluşması beklenir.

Omuzda labrum yırtığı hastalarında omuzda tekrarlayana çıkıklar görülebilir. Omuz harekeleri sırasında ağrı takılma, atlama hissi olabilir. Muayenede şüphelenilen durumlarda röntgen ve MR görüntüleri istenir. Tomografi tetkikine genellikle gerek olmaz. Labrum yırtığı tespiti için günümüzde en iyi yöntem MR görüntülemedir.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogYumuşak Doku Tümörü? İyi ve Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörü

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp