İçindekiler:
Kalça Sıkışma Sendromu Nedir?
Kalça sıkışma sendromu kalça ekleminin hareketleri esnasında baş ve yuva arasında oluşan uyumsuzluk sonucu mekanik takılmanın olmasıdır. Kalça eklemi yuvarlak başı bazı pozisyonlarda yuvanın kenarına veya köşesine takılabilir. Bu mekanik takılma ağrıya sebep olabilir. Uzun süre devam eden takılmalar ekleme ve kıkırdağa hasar verir. Bazen eklem kapsülünde yırtıklara sebep olabilir. Labrum yırtığına sebep olmuş olan sıkışma tipinde takılma gibi mekanik şikayetler görülebilir.
Kalça Sıkışma Sendromu Tipleri
Kalça sıkışma sendromu 3 tipi vardır. Baş kaynaklı tip, yuva kaynaklı tip, veya bu ikisini birlikte görülmesi yani kombine tip sıkışmadır. Baş kaynaklı sıkışma da femoral başın yani kalça oynak topuzunun ön üst kısmında hörgüç dediğimiz çıkıntı olur. Hump olarak da bilinen bu kemik çıkıntısı kalçanın bazı hareketlerinde özellikle kalçayı öne doğru kendimize çektiğimizde yuvanın köşesine takılma ve sürtme yapar.
2. tip olan yuva kaynaklı sıkışmada ise yuvanın yan köşesi çıkıntılıdır ve başı fazla sarar. Kalçanın örtünmesi artar. Yuva kaynaklı bu sıkışma kalça başına ve ekleme sürtünme yapar. 3. tip olan durumda ise hem femur başında çıkıntı hem de yuva çevresinde çıkıntı olup sıkışmanın en çok olduğu tiptir.
Kalça Sıkışma Sendromu Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Kalça sıkışma sendromu tanısı olan fizik muayene bulguları uyumlu olan röntgen ve MR görüntüleri ile tanı desteklenmişse hastanın ağrısı da mevcutsa ameliyat planlanır. Kalça eklemi kireçlenmesi başlamışsa ameliyattan fayda görme oranı düşer. Çok gecikmiş olgularda kalça protezi ameliyatı beklenebilir. Kalça koruyucu cerrahi olarak bilinen kalça artroskopisi bu hastalığın tedavisinde kullanılır.
Kalça Sıkışma Sendromu Ameliyatsız Düzelir Mi?
Kalça sıkışma sendromu ameliyatsız düzelmez ama bir süre ameliyat dışı tedavilerden fayda görebilir. Örneğin kilo vermekle ağrılar azalabilir. Ağrıya sebep olan mekanik hareketlerden kaçınmakla kalça eklemine az yük binmesi ile klinik şikayetler düzelebilir. Ancak mekanik olan çıkıntı kemik çıkıntısı düzelmez.
Kalça Sıkışma Sendromu Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Eğer ki labrum yırtığı yoksa sadece başın çevresindeki kemik çıkıntısı kapalı olarak tıraşlama yapılmışsa ertesi gün hasta kontrollü olarak basabilir. 1 ay içerisinde iyileşme sağlanabilir. Eğer labrum yırtığı ankor yardımıyla tamir edilmişse bu durumda iyileşme 3 ayı bulabilir.
Kalça sıkışma sendromu sonrası fizik tedaviye gerek var mı?
Kalça sıkışma sendromu ameliyatı sonrası fizik tedavi gerekir. Kalça eklem hareketlerini artırmak için ve kalça çevresi kasları kuvvetlendirmek için ilgili merkezlerde fizik tedavi alınması şarttır.
Kalça sıkışma sendromu ameliyatı sonrasında total kalça protezine gerek var mı?
Kalça sıkışma sendromu ameliyatı 2 amaçla yapılabilir. Birinci ağrıyı gidermek için semptomatik olarak kliniği düzeltmek eklem hareket açıklığını gidermek için yapılır. Kalça eklemi koruyucu cerrahisi olarak kireçlenmeden korunmak için uygulanabilir. Kalça kireçlenmesi engeller veya erteleyerek protez yaşını geciktirir.
Olguya göre değişmekle birlikte kalça sıkışma sendromu erken tanı almış ve kalça eklemi hasar görmeden tedavi edilmişse kireçlenme engellenir ve kalça protezine gerek kalmayabilir. Kalça eklem kıkırdağında hasar başlamışsa, hasta çok kiloluysa, ağır iş yapıyorsa, geç tanı almışsa kireçlenme devam edip total kalça protezi ameliyatı ilerleyen yıllarda gerekebilir.
Kalça sıkışma sendromu olan hastanın röntgen görüntüsü. Başın üst ve ön bölümündeki kemik çıkıntısı yani HUMP sarı okla gösterilmiştir. Bu kemik çıkıntısı belirli pozisyonlarda mekanik olarak yuvanın kenarına takılma ve sürtünme yapar .Buda kasığa vuran kalça ön tarafında bir ağrıya sebep olur. Bu klinik durum kalça sıkışma sendromu olarak adlandırılır.
Kalça sıkışma sendromu plan farklı bir hastamızın röntgen görüntüsü. Kalça kemiğinin üst tarafındaki kemik çıkıntısı tıraşlanmadığı için eklem kireçlenmesi başlamış ve kalçanın alt tarafında da osteofit dediğimiz kemik çıkıntıları görülmeye başlamış.