İçindekiler:
Köprücük Kemiği Nedir?
Köprücük Kemiği (Klavikula) iman tahtası kemiği ile omuzda apolet kemiği arasında uzanan “S” şeklinde bir kemiktir. Göğüs kafesinin ön kısmı ile omuz arasında bir köprü görevi görmektedir.
Omuz eklem hareketlerine destek olur. Dışardan bakıldığında cilt alında görülüp hissedilebilen yüzeyel bir kemiktir. Köprücük kemiği (klavikula) kemikleşmesi ilk başlayan ve en son tamamlanan kemik olma özelliğine sahiptir.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Köprücük kemiği kırıkları çocukluk yaş grubunda çoğunlukla ameliyatsız şekilde tedavi edilir ve tam olarak iyileşir. Erişkin yaş grubunda da köprücük kemiği kırıklarının birçoğuna ameliyat gerekmezken bazı kırık tiplerinde ameliyat gereklidir.
Köprücük kemiği (klavikula) kırıklarının bir diğer özelliği ise doğum sırasında bebekte en sık kırılan kemik olmasıdır. Doğum sırasında bebekte gelişen köprücük kemiği (klavikula) kırıkları tam olarak kaynama gösterir. Genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmaz.
Travma cerrahisinde köprücük kemiği kırıldığı zaman parçalı kırık olması, kısalık olması açık kırık veya kapalı kırık olması ve yaş grubuna göre tedavi planlaması yapılır. Basit kırıklar ameliyatsız tedavi edilebilir. Parçalı kırıklar, cilt irritasyonu yapan kırıklar, kısalık ve deformitesi fazla olan kırıklar ameliyatla tedavi edilir. Açık kırık mevcut ise antibiyotik tedavisi ve yaranın temizlenip steril hale getirilmesi ve travma cerrahisinin açık kırıklardaki genel yaklaşımı köprücük kemiği kırıklarında da geçerlidir.
Köprücük Kemiği Ameliyatı
Köprücük kemiği ameliyatı için uygulanan tedavi yöntemi kırık uçlarının bir araya getirilerek plak ve vidalar ile tespit edilmesidir. Kemiğin içinden gönderilen çivilerle de kırık tedavisi yapılabilmektedir. Köprücük kemiği ameliyatları genellikle açık ameliyat şeklindedir.
Ameliyat sonrası kişi omuz kol askısı ile bir süre takip edilir. Sonrasında pasif şekilde kol hareketleri başlanır.
Köprücük Kemiği ile İlgili Hangi Doktora Gidilmeli?
Köprücük kemiği ile ilgili bir şikayet varsa ortopedi ve travmatoloji bölümüne gidilmelidir. Tüm kas ve iskelet sistemi şikayetleri ile ilgili olarak ortopedi veya fizik tedavi branşlarından randevu alınabilir.