İçindekiler:
Açık Kırık Nedir?
Açık kırıklar travma sonrası cilt bütünlüğünün bozulduğu ve kemiğin dış ortamla temas ettiği kırıklardır. Cilt bütünlüğün bozulması küçük bir kuş gözü yaralanması şeklinde de olabilir veya 10 cm büyük açık yaralarda olabilir.
Açık yaranın büyüklüğünden bağımsız olarak cilt bütünlüğü bozulmuşsa açık kırık olarak adlandırılır. Ancak yaranın büyüklüğüne göre açık kırık sınıflaması ve tedavisi değişir. Ateşli silah yaralanmalarında da cilt bütünlüğü bozulduğu için açık kırık olarak kabul edilir.
Açık Kırık Tedavisi
Açık kırık tedavisi yumuşak doku hasarını kontrol altına almak ve kırığın kaynamasını sağlarken enfeksiyondan korunmak olmalıdır. Açık kırıkların tedavisi genellikle cerrahi tedavidir. Açık yaranın yıkanması, debridman yapılması, ölü dokuların uzaklaştırılması ve yara temiz olduğu emin olduktan sonra kapatılmalıdır. Cerrahi tedavide yaranın durumuna göre fiksatör kullanılabilir.
Eksternal fiksatörler yara iyileşene kadar geçici olarak takılabilir veya nihai tedavi olarak ilizarov yöntemleri kullanmak gerekebilir. Cerrahi tedavinin yanında açık kırıkların medikal tedavisi antibiyotikler ve tetanoz profilaksisidir. Antibiyotiklerin çeşitleri, dozları ve süresi açık kırık sınıflamasında kırığın tipine göre belirlenir.
Açık Kırık Sınıflaması
Açık kırık sınıflaması, yumuşak dokudaki hasarın boyutuna göre, cilt kesisinin büyüklüğüne kırığı parçalanmasına ve yumuşak dokudaki hasarın kapatılabilmesine göre kırığın sınıflanmasıdır. Gustilo Anderson sınıflaması kullanılır.
1 cm küçük yaraların eşlik ettiği kırıklar tip 1 açık kırıktır. 1-10 cm arası cilt yarası bulunan yaralanmalar tip 2 açık kırık olarak sınıflandırılır. 10 cm büyük yaralanmalar tip 3 açık kırık olarak sınıflandırılır. Tip 3 açık kırıklar yaranın kapatılması için flep gerektirmesi veya damar tamiri gerektiren atardamar yaralanması gibi durumlara göre kendi içinde sınıflandırılır.
Açık Kırıklarda Enfeksiyon Riski
Açık kırıklarda kapalı kırıklara göre enfeksiyon riski yüksektir. Yumuşak doku hasarı ve kemiğin dış ortamla teması kırık riskini belirler. Kirli yaralanmalarda enfeksiyon riski yüksektir. Enfeksiyonda korunmak için açık kırıklara acil müdahale edilmeli ve yara yıkanmalıdır. Antibiyotiklerin bir an önce başlanması ve ameliyattan sonra devam edilmesi gereklidir.
Yabancı cisimler, kirli kıyafetler acil olarak yaradan uzaklaştırılmalıdır. Acil serviste atel tedavisi uygulanırken yara yıkanmalı ve ıslak pansuman yapılmalıdır. Daha sonra hasta ameliyathaneye hazırlanarak steril şartlarda debridman ve kırık müdahaleleri uygulanmalıdır.