İçindekiler:
Kol Kemiği Kırığı (Humerus Kemiği Kırığı) Nedir?
Humerus kemiği dirsek ve omuz arasında bulunan uzun kemiktir. Humerus kırıkları humerusun üst ucunda, orta hattında veya alt ucunda görülebilir. Parçalı kırık, eklem içi kırık ve pozisyonu düzgün olmayan kırık tipleri cerrahi olarak tedavi edilir.
Humerus kemiği kırığında alt veya üst uçta bulunan kırıklar plak yöntemi ile tedavi edilir. Humerus şaft kırıklarında çivi yöntemi de uygulanabilir ancak uyluk ve kaval kemiği kırıklarından farklı olarak plak yöntemi daha çok kullanılır.
Çocuklarda humerus alt uç kırıkları ise K teli yöntemi ile tedavi edilir. Plak veya çivi kullanılmaz.
Kol Kemiği Kırığı (Humerus Kemiği Kırığı) Ameliyatı
Kol Kemiği Kırığı (Humerus Kemiği Kırığı) şaft kırıklarının ameliyatı sonrası alçı ya da atel uygulanmaz. Ameliyat yaraları 2 haftada iyileşir. Humerus alt uç kırıklarının ameliyatından sonra kısa süre atel tedavisi uygulanır.
Atel süresi uzun olursa dirsekte sertlik gelişme ihtimali oluşur. Atel süresi hastanın yaşına göre ve kırığın tipine göre belirlenir. Humerus üst uç kırıklarının ameliyatından sonra ise bandaj veya omuz kol askısı kullanılır.
Kol Kemiği Kırığı (Humerus Kemiği Kırığı) Ameliyatı Sonrası Sinir Hasarı
Humerus çevresinde boyundan çıkıp parmaklara doğru yol alan sinir yolakları bulunur. Bu sinirler kırık esnasında veya ameliyat esnasında hasar görebilir. Genellikle kırık oluşma esnasında sinirin kırık arasında sıkışması ve ezilmesi sonucu sinir arazı görülür.
Bu durumda kırık ameliyatı açık yapılırsa sinirin ortaya konarak tamir gerektiren bir durum olup olmadığı kontrol edilebilir. Sinirin sağlam olduğu görülse bile ameliyat sonrası nöropraksi dediğimiz sinirin geçici olarak fonksiyon görmemesi durumu karşımıza çıkabilir. Bu durumlarda medikal tedavi, fizik tedavi ve takip yapılır. Sinir hasarının kalıcı olduğu anlaşılırsa tendon transferi ameliyatları gerekebilir.
Kol Kemiği Kırığı (Humerus Kemiği Kırığı) Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi
Kol Kemiği Kırığı tedavisinde stabil fiksasyon yapılır ve erken harekete izin verilir. Bu yüzden şaft kırıklarından sonra fizik tedavi eklem içi kırıklara göre daha az gerekir. Humerus alt veya üst uç kırıklarında dirsekte ve omuzda eklem hareket kısıtlılığı olmaması için fizik tedavi gereklidir.