İçindekiler:
Diz Kapağı Şişmesi (Dizde Şişlik) Nedir?
Dizde şişlik travmaya bağlı veya travma olmaksızın diz ekleminde ödem veya kan birikmesi sonucu oluşur. Diz kapağı şişlikleri ağrılı veya ağrısız şekilde görülebilir. Diz kapağı şişmesi eklem içi veya eklem dışı nedenlerden kaynaklanabilir. Eklem dışı sebeplerden en sık prepatellar bursit veya pes anserin bursit gibi bursaların (sıvı dolu yastıkçık) ödemlenip şişmesi sonucu görülür.
Osgood schlatter çocuklarda görülen diz ağrısı sebeplerinden birisi olup buz tedavisi, ilaç tedavisi ve medikal tedavi ile iyileşir.
Diz Kapağı Şişmesi Nedenleri
Diz kapağı şişmesi travmaya bağlı ödem ve eklem içi kanamalardan kaynaklanabilir. Akut ön çapraz bağ yaralanmaları, eklem içi kırıklar, menisküs yırtıkları dizde kanama ve şişlik oluşturabilir. Travma olmadan görülen şişlikler romatolojik hastalıklar ve eklem kireçlenmelerinde görülebilir.
Diz Kapağı Şişmesi Tedavisi
Dizde şişlik tedavisi şişliğe sebep olan hastalığın tedavinin yapılmasıdır. Dizde şişliği ve ağrıya azaltmaya yönelik ödem sökücü ilaçlar, kremler ve jeller kullanılabilir. Ödem tedavisi için saat başı 15 dakikalık buz uygulamaları önerilir.
Buz tedavisi, ilaç ve istirahat dizde şişlik tedavisinde kullanılabilir. Dizdeki bazı şişlikler iğne yardımı ile çekilerek boşaltılabilir buda hastaya hızlı bir rahatlama sağlar. Diz eklem kireçlenmelerinde sinovit atakları ve diz kapağı şişmesi klinik olarak sıklıkla görülebilir. Ameliyatsız tedavilerden fayda görmeyen hastalarda diz protezi ameliyatı uygun hastalarda tercih edilir.
Diz Kapağı Şişmesi Ameliyat Gerektirir Mi?
Örneğin dizin içerisinde oluşan efüzyonlar enjektör yardımı ile çekilerek boşaltılır. Apse oluşmuş veya septik artrit gibi durumlar cerrahi tedavi gerektirir. Diz çevresinde oluşan apseler drenaj ve antibiyotik ile tedavi edilir. Eklem içerisinde biriken sıvı enfekte ise artroskopik yıkama ve debridman gerektirir. Eklem içine uzanan kırıklar diz içerisine hematom ve şişlik yapabilir. Bu kırıklar Artroskopik yardımlı veya Artroskopi yapılmadan kırığın fiksasyonu şeklinde tedavi edilir. Eklem içerisinde ön çapraz bağ yaralanmaları, kemik parçaların koptuğu kıkırdak yaralanmaları cerrahi olarak tedavi edilir.