Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus)

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Nedir?

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) ayak birinci tarak kemiğinin içeriye doğru yer değiştirmesiyle başparmağın eğrilmesi olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu tanımlama bazı durumlarda yetersiz kalabilmektedir. Özellikle hastalığın ileri evrelerinde başparmağın rotasyonu da bulgulara eşlik etmektedir. 

Halluks Valgus Hastalığı:

Halluks Valgus Hastalığı.

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) (Video)

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) (Video)

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Neden Olur?

Halluks Valgus (Ayak Başparmak Eğriliği) oluşmasının tek bir sebebi yoktur. İçsel ve dışsal sebepler olarak ikiye ayırarak inceleyebiliriz.

Dışsal Sebepler:

  • Ayakkabı kullanımı; halluks valgus gelişiminde dışsal faktörler içinde en sık karşımıza çıkan sebep ayakkabı kullanımıdır. Tarak kemiğinin uç kısmına hiçbir kas veya tendon yapışmaz. Bu nedenle özellikle sıkı ayakkabı kullanımı gibi dışardan gelecek kuvvetlerin deforme edici etkisine eklemin mukavemeti düşüktür.
  • Ayakkabı kullanmayan toplumlarda halluks valgus görülme sıklığının daha az olduğu tespit edilmiştir. Ergenlik ve gençlik çağında ortaya çıkan halluks valgusta ayakkabı kullanımının etkisi daha azdır. Burada daha ziyade genetik faktörler devreye girmektedir. Yüksek topuklu ayakkabılarda özellikle halluks valgus gelişimi için suçlanmaktadır.

İçsel Sebepler:

  • Genetik Faktörler; halluks valgus gelişiminde çok önemli yer tutmaktadır. Birçok görüşe göre genetik yatkınlık hastalığın başlamasına neden olmakta, ilerlemesinde ise ayakkabı kullanımı gibi dışsal sebepler rol almaktadır. 
  • Cinsiyet; halluks valgus kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Kadınlarda erkeklere göre 9 kata kadar daha sık görülür. 
  • Bağ gevşekliği olan kişiler halluks valgus gelişimine daha yatkındırlar. Aynı şekilde yaşın ilerlemesi ile birlikte hastalık görülme sıklığıda artmaktadır.
  • Halluks valgus gelişiminde rol oynadığı düşünülen bir diğer sebep pes planus (düz tabanlık) olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca çeşitli romatizmal hastalıklara da eşlik edebilir (örneğin romatoid artrit).  

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Tedavisi

Halluks valgus tedavisi hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Başlangıçta hastalığın ilerlememesi için çeşitli önlemler alınır. Bunlar yüksek topuklu ayakkabı kullanmamak, rahat geniş ayakkabıları tercih etmek, gece ateli kullanımı ve parmak arası silikon kullanımı gibi kişi tarafından uygulanabilecek yöntemleri içerir. Aynı şekilde çeşitli parmak egzersizleri de uygulanabilir. Fakat bunların hiçbiri oluşmuş olan deformiteyi eski haline çevirmez. 

Deformiteyi düzeltebilecek tek yöntem ameliyattır.

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Ameliyatı

Ameliyatın nasıl yapılacağına muayene ve çekilen ayak röntgenine göre karar verilir. Sadece yumuşak doku ameliyatından, törpüleme, kemik düzeltme ve eklem dondurma ameliyatına kadar birçok ameliyat şekli tanımlanmıştır. Yapılacak olan ameliyat yine hastalık şiddetine göre belirlenmektedir. 

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yürüyebilirsiniz?

Ameliyattan bir gün sonra yürümeye başlanır. Özel yapılan ayakkabılar ile ameliyat olan taraf üzerine basarak yürümekte mümkündür. Fakat ameliyattan önceki hastalık şiddeti ve yapılan ameliyatın şekline göre yaklaşık 3-4 hafta kadar ameliyat olan taraf üzerine basmadan koltuk değneği ile yürünmesi önerilebilir. 

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Ameliyatı Sonrası Alçı Yapılır Mı?

Sadece yumuşak doku ameliyatı ve törpüleme yapıldıysa alçı yapılmaz. Kemik düzeltme işlemi yapıldığında gerekli olabilir. Eğer alçı yapılmışsa genellikle 3-4 hafta kadar alçı tutulur. Alçı olduğunda da kişi kendi günlük işlerini yapabilmektedir. 

 

Ayak Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Ameliyatı Sonrası Tekrarlar Mı?

Hastalık ameliyat sonrası tekrar edebilir. Tekrar etme ihtimali ise hastanın yaşına, hastalığın şiddetine, yapılan cerrahi işleme göre değişiklik göstermektedir. Genç hastada sadece yumuşak doku ameliyatı yapıldıysa ve kişinin hastalığa yatkınlığı varsa halluks valgus tekrar etme ihtimali artmaktadır. Tam tersi ileri yaş hastada kemik düzeltme ile yumuşak doku ameliyatının birlikte yapıldığı durumlarda eğer kemik ameliyatı şeklide doğru seçilip yapıldıysa tekrar etme ihtimali oldukça düşmektedir. 

Halluks Valgus; Ameliyat Öncesi ve Ameliyat Sonrası:

Halluks Valgus; Ameliyat Öncesi ve Ameliyat Sonrası. 

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp