Sinovyal Sarkom Tanısı, Belirtileri ve Ameliyatı

 

Sinovyal Sarkom Nedir?

Sinovyal sarkom eklem çevresinde görülen kötü huylu (malign) bir yumuşak doku kanseridir (sarkom). Sinovyal sarkomun oluşmasının nedeni gen mutasyonudur.  t(X;18) gen mutasyonu bu kanserlere neden olmaktadır. Genellikle eklem çevresinde görülen sinovyal sarkomlar nadiren de eklem içinden kaynaklanabilmektedir.

Tüm yumuşak doku kanserlerinin yaklaşık %10’unu oluşturan sinovyal sarkomlar, genellikler genç erişkinlerde (20-40) görülmektedir. Sinovyal sarkomların en sık yerleşim yerleri el ve ayaklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinovyal sarkomlar kötü huylu yumuşak doku kanserleri oldukları için metastaz yaparlar. En sık metastaz yaptıkları organ akciğerdir.

 

Sinovyal Sarkom Ameliyatı

Sinovyal sarkom hastalığının tedavisi cerrahidir. Cerrahi olarak ilgili bölge geniş şekilde rezeke edilir ve sonrasında hastaya radyoterapi yapılır. Patoloji sonucuna göre kemoterapi de tedaviye eklenebilir. Diğer yumuşak doku kanserleri gibi, sinovyal sarkomda da tanı konulması ve tedavinin yönetilmesi süreci; tümör konseyi tarafından uygulanmaktadır.

Tümörün büyüklüğüne ve yerleşim yerine göre ameliyat süreleri değişmektedir. Ekleme yakın kanserler olmaları ve radyoterapi verilmesinden dolayı ameliyat sonrasında eklem sertliği gelişir. Bu hastaları ameliyat sonrası dönemde uygun tedavi verilmelidir.

Hasta ameliyattan sonra önce 3 ayda bir sonra 6 ayda bir kontrole çağrılır ve nüks açısından takip edilir. Son derece zor ve tecrübe isteyen ameliyatlar olduklarından alanında tecrübeli cerrahlar tarafından yapılması uygundur.

 

Sinovyal Sarkom Belirtileri

  • En sık görülen bulgu; eklem çevresinde hızlı büyüyen yumuşak doku kitlesi olmasıdır. 
  • Sinovyal sarkomlar genelde erken dönemde semptom vermez veya az semptom gösterirler.
  • Zaman içerisinde büyüyerek eklemde hareket kısıtlılığına ve ağrıya neden olurlar.
  • Bunun dışında kanserin metastaz yaptığı dokuya göre ek şikayetler de gelişebilmektedir.

 

Sinovyal Sarkom Tanısı

Sinovyal sarkom tanısı görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile konulur. Yukarda bahsedilen semptomlarla hasta ortopedi hekimine başvurur ve tanı süreci başlar. Bu hastalıkta röntgende yumuşak doku kitlesi içinde kalsifikasyonlar görülebilir. MR’da eklem çevresinde ödemli ve agresif bir yumuşak doku kitlesi izlenimi verirler. Hastadan bu bulgular sonrasında yapılan biyopsi işlemi ile tanı kesinleştirilir.

 

Sinovyal Sarkom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sinovyal sarkomlar kötü huylu yumuşak doku kanserleridir. Akciğer, kemik, beyin gibi önemli dokulara yayılabilirler (metastaz). Bu nedenle tanı sonrasında en kısa zamanda uygun şekilde tedavi edilmelidir. Uygun tedavi almayan veya yanlış tedavi edilen hastalarda ölüm riski yüksektir.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogYaş Ağaç Kırığı

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp