Sinovyal Kondromatozis Belirtileri ve Tedavisi

 

Sinovyal Kondromatozis Nedir?

Eklemlerimizde kayganlığı ve dokulardaki beslenmeyi sağlayan eklem sıvısı, sinovya adı verilen doku tarafından üretilir. Sinovya dokusunun kontrolsüz çoğalması ve kıkırdak dokuya dönüşmesi (metaplazi) sonucu eklem içerisinde serbest olarak gezen çok sayıda kıkırdak parçası oluşur. Eklem içerisinde oluşan bu kıkırdak parçaları zaman içerisinde sayıca çoğalarak hastalığa neden olur. Bu duruma sinovyal kondromatozis denir.

Eklem içerisinde serbest gezen kıkırdak parçalarına eklem faresi veya loose body ismi verilmektedir. Bu hastalık her yaş grubunda görülebilmekle beraber en sık 30-50 yaş aralığında görülmektedir.

 

Sinovyal Kondromatozis Tedavisi

Sinovyal kondromatozis tanısı konulan hastaların tedavisi şikayetlerin durumuna göre planlanır. Yeni tanı alan ve hafif belirtiler gösteren hastalar ilaç ve fizik tedavi ile bir süre takip edilebilir.

Ağrı, hareket kısıtlılığı ve eklem sertliği görülen sinovyal kondromatozis hastalarında tedavi cerrahidir. Artroskopik (kapalı yöntem) olarak eklem içerisinde serbest bulunan kıkırdak parçaları çıkarılır ve bu kıkırdakları üreten hastalıklı sinovyum dokusu temizlenir. Çıkarılan parçalardan patoloji örneği gönderilmelidir.

Operasyon eklemi ilgilendirdiği için ameliyat sonrasındaki dönemde rehabilitasyon ve fizik tedavi en kısa zamanda başlatılmalıdır.

 

Sinovyal Kondromatozis Belirtileri

Sinovyal kondromatozis hastalığında semptomlar sinsi şekilde başlayarak yavaş şekilde ilerler. Belirtileri ilgili eklemde sertlik ve takılma hissidir. Bu iki belirtiye zaman içerisinde ağrı eşlik eder. 

Şişlik, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı da zaman içerisinde gelişebilmektedir. Bu semptomlara ek olarak bazen eklem çevresinde kızarıklık, ısı artışı ve gerginlik görülebilmektedir.

 

Sinovyal Kondromatozis Tanısı

Sinovyal kondromatozis hastalığının tanısı ortopedi hekimleri tarafından konulmaktadır.  Yukarıda söz edilen belirtiler nedeniyle hasta doktoruna başvurur. Ortopedi hekimi tarafından yapılan ayrıntılı fizik muayene sonrasında ilgili ekleme röntgen ve MR görüntüleme tetkikleri istenir. Bu tetkikler sonucunda hastalığı tanısı konulmuş olur.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogYaş Ağaç Kırığı

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp