Polidaktili bebeklerde görülen el ve ayak parmaklarının. Normalden fazla sayıda olmasıdır. El ve ayak parmaklarının fazlalığı doğumda görülebilir.
Polidaktili Nedir?
Polidaktili varlığında fazla parmak başparmak tarafında olması, serçe parmak tarafında olması veya orta parmaklarda olmasına göre sınıflandırma yapılır. Polidaktili tedavisi basittir. Ancak görüldüğü zaman eşlik eden hastalıkları elemek için genetik doktoruna yönlendirme yapılır. Hem ellerde hem ayaklarda görülebilir.
Polidaktili Teşhisi
Polidaktili klinik bir tanıdır. Doğum öncesi dönemde yapılan ultrasonda bebek henüz anne karnında iken teşhis koyulabilir. Ancak bu durum doğumu etkilemez. Bazı genetik hastalıklarda daha sık görüldüğü için genetik araştırma yapılabilir. Erkeklerde daha sık görülür. Fazla parmak bazen el ve ayağa sadece cilt katlantısı ile bağlıdır. Bazı durumlarda fazla parmağın içinde kemik vardır. Bu durumu ayırt etmek ve tedaviyi planlamak için röntgen görmek gerekir.
Polidaktili Tedavisi
Polidaktili cilt katlantısı ile uzva bağlı olduğu durumlarda parmağın. Bağlanarak dolaşımı bozulur. Beslenmesi bozulan parmağın kendisi düşmesi sağlanabilir. Parmağın uzva bağlandığı bölümde damar, sinir veya kemik dokusu var ise ameliyathanede cerrahi tedavi gerektirir. Fazla parmak ameliyat ile çıkarılarak tedavi edilir. Ayaklarda görülen fazla parmak ayakkabı giymekte sorun oluşturur. El de görülen fazla parmak ise genellikle kozmetik rahatsızlık oluşturur.
Polidaktili Ameliyatı
Polidaktili ameliyatı sonrası iyileşme süreci 15 gündür. Ameliyat sonrası dönemde alçı veya atel uygulanmaz. Sadece yaranın iyileşmesi beklenir. Günaşırı pansuman yapılır. Yara iyileşince yıkanabilir ve pansumana son verilir. Polidaktili ameliyatında sonra genellikle fizik tedavi gerekmez.