Olekranon bursiti tedavisi temelde altta yatan ve bursite neden olan durumun ortadan kaldırılmasını sağlayan koruyucu önlemlere dayanır. Bu durumda çalışırken dirsek arkasının boşta bırakılarak basıya maruz kalmaması sağlanmalıdır. Bununla birlikte özellikle soğuk ve kuru havalarda cilt nemlendirilmeli ve çatlaklarına izin verilmemelidir.
İçindekiler:
Olekranon Bursiti Nedir?
Dirsek, kalça ve diz önü gibi kemiklerimizin çıkıntılı ve cilde yakın olduğu bölgelerde; gelen travmaları adeta bir hava yastığı gibi yumuşatmayı sağlayan dokular bulunur. Bu dokulara “bursa” denir. Kimi zaman bu dokularda iltihaplanma ve enfeksiyonlar görülür. Bu duruma Bursit ismi verilir. Dirsek arka kısmında görülen bursit tablosunun özel ismi ise Olekranon Bursiti’dir.
Olekranon Bursiti Nedenleri
Olekranon bursitinin en sık nedeni dirsek arkası bölgenin sık sık ve tekrarlayan şekilde baskı altında kalmasıdır. Masa başı çalışan grupta, klavye kullanırken dirsek kısmının boşta bırakılmaması ve masa tarafından ezilmesi ve bunun sürekli tekrar etmesi sonucu olekranon bursiti oluşur. Bunun dışında dirsek arkasındaki cildin kuruması ve cilt bariyerinin bozulması da zamanla bu bölgede enfeksiyona ve enfekte olekranon bursitine neden olur.
Olekranon Bursiti Belirtileri
Dirsek arkasında tekrarlayan basılar ve cilt bariyerinde bozulma zamanla bu bölgede bir iltihap tablosu başlatır. Bu durumda ilgili bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık izlenir. Dokudaki bu duruma enfeksiyon tablosu da eklenirse ateş ve kırgınlık-halsizlik durumu tabloya eklenebilir. Bazı olekranon bursitlerinde ise sadece şişlik görülür. Diğer klinik semptomlara rastlanmaz. Dirsek arkasında içi su dolu bir kesecik belirir ve görsel olarak burada bir şikayet oluşturur.
Olekranon Bursiti Tanısı
Olekranon bursiti tanısı ortopedi hekimlerince konulmaktadır. Dirsek arkasında yukarıda ifade edilen belirtiler ile ortopedi hekimine hasta başvurur. Burada yapılan ayrıntılı fizik muayene ve gerekirse ultrason veya MR görüntülemesi ile kesin tanıya gidilir. Enfekte olekranon bursiti durumunda Laboratuvar tetkiklerinde hemogram, sedimentasyon ve CRP değerlerine bakılarak enfeksiyonun şiddeti belirlenerek takibi yapılmaktadır.
Olekranon Bursiti Tedavisi
Olekranon bursiti gelişen hastalarda buz uygulama, bandajlama ve antienflamatuvar ilaçlar kullanılır. Enfekte olekranon bursitinde, bu tedaviye antibiyotikler de eklenir. Bu tedavilerden fayda görmeyen ve klinik tablosu kötüye giden hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Olekranon Bursiti Ameliyatı
Cerrahi dışı önlem ve tedavilerden fayda görmeyen olekranon bursiti hastalarında ameliyat tedavisi uygulanmaktadır. Buna göre bursite neden olan bursit dokusu, kapsülü ile çıkarılır. Bu operasyon yaklaşık 5 cm kesi ile açık olarak yapılır ve ortopedi hekimleri tarafından uygulanmaktadır.
Olekranon Bursiti Ameliyatı Sonrası
Olekranon bursiti operasyonu sonrasında hasta hemen eski hayatına dönebilir. Bu bölgeye 15 gün pansuman uygulanır daha sonra bırakılır. Hastalarda operasyon sonrası herhangi bir alçı veya atel uygulaması gerekmemektedir. Operasyon sonrası tüm dirsek hareketlerinin yapılması serbest bırakılır, aktivite kısıtlaması yapılmaz, tam tersi hastalardan dirseklerini kullanmaları ve egzersiz yapmaları istenir. Hastaların büyük çoğunluğunda operasyon sonrası fizik tedavi gerekmemektedir.