Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması)

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Nedir?

Kondromalazi patella diz kapağı (patella) eklem yüzünün bozulması sonucu diz önünde ağrı ile karakterize bir hastalıktır. Dizin ön kısmında, patellofemoral eklem dediğimiz, femur kemiği ile diz kapağı arasında bir eklem bulunur. Diz hareketleri esnasında diz kapağı femur alt ucundaki yuvası (trochlear oluk) içinde hareket etmektedir. Diz kapağı kıkırdağı herhangi bir neden ile bozularak, diz hareketleri esnasında diz önünde ağrıya neden olur. Genellikle genç yetişkin çağlarında görülmekle birlikte, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Bulguları Nelerdir?

Kondromalazi patella hastalığında en sık semptom dizin ön kısmında görülen ağrıdır. Uzun süre oturur vaziyette kalmak (beyaz yakalı grupta), merdiven-yokuş inip çıkmak ve çömelme / squat egzersizleri gibi durumlarda ağrı şiddetlenir. Diz önünden ses gelmesi ve tıkırdama hissi (krepitasyon) önemli bulgulardan bir tanesidir. Yine diz üzerine basılması veya diz üzerinde iş yapıldığında sürtünme hissi ve ağrı oluşması da sık görülen diğer semptomlardır.

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Neden Olur?

Kondromalazi patella hastalığının gelişmesi için birçok neden mevcuttur. Ağrıyı ortaya çıkaran sebep diz kapağı kıkırdağının yıpranması ve bozulmasıdır. Uzun süre oturur vaziyette kalmak ve diz bükerek iş yapmak en sık nedenlerdir. Bunun dışında kas güçsüzlüğü bacak kemiklerindeki eğrilik, kemiklerin dizilim bozuklukları ve diz çevresi kırıkları 

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Tanısı Nasıl Konulur?

Diz ağrısı şikayeti ile ortopedi polikliniğine başvuran hastalar ortopedi doktoru tarafından ayrıntılı olarak muayene edilir. Muayene sonrasında hekim kesin tanıyı koymak adına görüntüleme yöntemlerine başvurabilir. Çekilen diz röntgenleri ve diz MR incelemesi ile tanı kesinleştirilir. Diz kapağı kıkırdağının değerlendirilmesi en iyi yöntem diz MR incelemesidir.

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Tedavisi

Kondromalazi patella hastalığının tedavisinde ilk basamak cerrahi dışı yöntemlerdir. Bu doğrultuda hastalara öncelikle; ilaç tedavisi, aktivite modifikasyonu ve fizik tedavi önerilir. Gün içinde dizin bükülü olarak oturulduğu süre mutlaka kısaltılmalı ve 45 dakikada bir, kişi ayağa kalkıp kısa da olsa yürümelidir. Fizik tedavi olarak merkez kaslar (core kaslar = kalça, bel, karın, sırt kasları) güçlendirilmelidir. Ön ve iç uyluk adalelerine güçlendirme, arka uyluk adalelerine germe egzersizleri uygulamak gerekir.

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Ameliyatı

Kondromalazi patella hastalığı tedavisinden ilk basamakta yer alan koruyucu tedaviler faydasız olduğu durumda, hastalara cerrahi tedavi uygulamak gerekir. Hastalığın altında yatan nedenler tespit edilerek buna uygun cerrahi düzeltme yapılmalıdır. Bu bağlamda; diz artroskopisi (kapalı cerrahi) ile diz kapak ekleminin temizlenmesi, kapağın gevşetilmesi işlemleri yapılabilir. Açık cerrahi olarak patella dizilim cerrahileri yapılabilmektedir.

 

Kondromalazi Patella (Diz Kapağı Kıkırdak Yumuşaması) Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavisi Gerekir Mi?

Kondromalazi patella hastalığının gerek artroskopik gerekse de açık ameliyatları sonrası eklemde sertlik ve kas gücü kaybı gibi durumlar görülebilmektedir. Bu bağlamda hastalara cerrahi sonrası doktorun uygun gördüğü fizik tedavi uygulamalarının yapılması gerekmektedir.

 

Diz MR T2 Aksiyel kesitte patella kıkırdak yüzeyinde incelme, dejenerasyon ve kıkırdak hasarı izlenmekte.

Diz MR T2 Aksiyel kesitte patella kıkırdak yüzeyinde incelme, dejenerasyon ve kıkırdak hasarı izlenmekte.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp