İçindekiler:
Kalça Anatomisi Nedir?
Kalça anatomisi vücudumuzdaki kalça eklemi ve çevresindeki yapıları, bu yapıların birbiriyle ilişkisini inceler. Bu eklem morfolojik özellikleri, eklemi oluşturan dokuları eklem çevresini ve bunların normal fonksiyonlarını inceler. Kalça anatomisindeki bozukluklar yetişkin çağa gelindiğinde eklemde aşınma ve zamanla kireçlenmelere neden olabilir. Böyle bir durumda tedavide kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır.
Kalça Anatomisini Oluşturan Önemli Yapılar Nelerdir?
Kalça anatomisi kompleks bir yapıdır. Aynı omuz eklemi gibi çok yönü hareket açıklığına sahiptir. Kalça anatomisi top ve soket yani yuvarlak bir baş ve bunun için oturduğu yuva şeklinde bir eklemden oluşur. Bu eklem çevresinde önemli anatomik yapılar bulunur. Ligamanlar, kalça eklem kapsülü, labrum, eklem kıkırdağı ve bu kalça eklemini etrafını saran kaslardan oluşur.
Kalça Anatomisi Doğuştan Kalça Çıkığında Nasıl Etkilenir?
Kalça anatomisi doğuştan kalça çıkığında normalden farklıdır. Uyluk kemiği ve yuva daha az gelişmiştir. Bu yapılar normale göre daha küçük olabilir. Femoral anteversiyon dediğimiz uyluk kemiğinin öne dönüklüğü normalden fazladır. Eklemin yuva kısmı yeterince gelişmemiştir. Özellikle yuvanın ön duvarı çok zayıf ve ince olabilir.
Kalça Anatomisi Radyolojik Değerlendirmesi Yapılabilir Mi?
Kalça anatomisi röntgen ile kemik değerlendirmesi yapılır. Uyluk kemiğinin çapı başın büyüklüğü veya yuvanın kemiksel değerlendirilmesi röntgen ile yapılabilir. Kalça çıkık ise çıkığın tipi ve derecesi röntgen ile değerlendirilir. Kalça anatomisini oluşturan yumuşak dokular örneğin eklem kapsülü, labrum, ve kalça çevresi bağlar MR görüntüleme ile değerlendirilir.