El tarak kemiği kırığı teşhisi fizik muayene ve 3 yönlü röntgen görüntüleriyle konulur. Tedavi planlamasında röntgen görüntüsü en az 2 açıdan görülmelidir. Eklem içi kırıklarda ve bazı özel durumların tedavi planlamasında tomografi gerekebilir.
İçindekiler:
El Tarak Kemiği Kırığı Nedir?
El tarak kemiği kırığı parmaklar ve el bileği arasındaki uzun kemiklerin bütünlüğünün bozulmasıdır. Genellikle travma sonucu görülür. Boksör kırığı dediğimiz 5. metakarp boynunda kırık olması genellikle yumruk atma sonrası görülür. Travmanın mekanizması ve şiddetine göre tarak kemikleri farklı şekillerde kırılabilir. Parçalı kırık, çoklu metakarp kırığı veya açık kırıklar görülebilir.
El Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri
Parmaklar ve el bileği arası bölgede şişlik, hassasiyet ve hareket kısıtlılığı görülür. Ayrışmış kırıklarda dışardan deformasyon izlenebilir. Kırık bölgesine dokunmakla oluşan şiddetli ağrı önemli bir bulgudur. Çoklu kırıklarda ya da ezilme yaralanmalarında kompartman sendromu görülebilir.
El Tarak Kemiği Kırığı Tedavisi
Ayrışmamış kırıklar alçı veya atel ile tedavi edilebilir. 5. tarak kemiğinde 40-50 derece eğrilik kabul edilebilirken 1. tarak kemiğinde 10 dereceye kadar eğrilik kabul edilir. Rotasyon tüm tarak kemiklerinde kabul edilmez. Kırık bölgesinde rotasyon deformitesi var ise mutlaka cerrahi tedavi yapılır. Çoklu kırıklarda elde esneklik kaybı olmaması için erken hareket vermek gereklidir. Bu yüzden çoklu kırıklar genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Eklem içi kırıklarda rolando ve bennet gibi özel kırıklarda cerrahi tedavi uygundur.
El Tarak Kemiği Kırığı Ameliyatı
El tarak kemiği kırığı kapalı veya açık olarak yapılabilir. Metakarp boyun kırıkları, kısa oblik diafiz kırıkları kapalı yöntemle ile tedavi edilir. Sadece ciltten giren k teli ile fiksasyon için yeterlidir. Uzun oblik kırıklarda veya çoklu kırıklarda plak uygulamaları daha çok tercih edilir. Eklem kırıkları redüksiyon uygunluğunda şüphe var ise açık olarak tedavi edilir.