Duruş Bozukluğu Nedir? Tedavi Nasıldır?

 

Duruş Bozukluğu Nedir?

Duruş bozukluğu kişinin anatomik olarak uygun pozisyonda duramaması veya durmaması sonucunda görülür. Duruş bozukluğu genellikle omurga ile alakalıdır. Kişinin omurgasında kendisinin istese de düzeltemeyeceği bir rahatsızlık olabilir. Kişi eğer duruşunu isteyince düzeltebiliyorsa çok büyük ihtimalle kas iskelet sisteminde ciddi bir problem yoktur.

 

Duruş Bozukluğu Neden Olur?

Duruş bozukluğu günümüzde sıklıkla uygun olmayan pozisyonlarda uzun saatler durma sonucunda gelişen bir durum olarak ortaya çıkar. Kişinin postür dediğimiz düzgün duruş pozisyonu kaybolur ve omuz dengesi bozularak kambur duruş ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kişinin istese de düzeltemeyeceği duruş bozuklukları da vardır. Bunlar genellikle çeşitli omurga eğriliklerine bağlı ortaya çıkar. Omurga eğrilikleri genel olarak skolyoz olarak adlandırılır. Kamburluk (kifoz) omurga hastalığı olarak ortaya çıkabileceği gibi uzun süreler boyunca uygun olmayan pozisyonda durulmasına bağlı olarakta postür bozukluğu şeklinde görülebilir.

 

Duruş Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Duruş bozukluğu tedavisi nedene bağlı olarak yapılır. Kişide eğer herhangi bir kas iskelet sistemi deformitesi tespit edilmez ise fizik tedavi ve rehabilitasyon ile duruş bozukluğu tedavi edilebilir. Eğer kişide omurga eğriliği (skolyoz) gibi bir kas iskelet sistemi anormalliği var ise cerrahi olarak tedavi edilebilir. 

 

Duruş Bozukluğu Düzelir Mi?

Duruş bozukluğu genellikle düzelebilen bir durumdur. Fakat duruş bozukluğunun genel bir ilacı yoktur. Kas iskelet sistemi deformitesi veya hastalığı olmayan kişilerde düzenli fizik tedavi hareketleri yapılarak duruş bozukluğu düzelmeye çalışılır. Diğer durumlarda duruş bozukluğuna neden olan deformite veya hastalık tedavi edilerek duruş bozukluğu ortadan kaldırılır.

 

Duruş Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?

Duruş bozukluğu için ortopedi ve travmatoloji hekimi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurulur. Bu uzman hekimler duruş bozukluğunun nedenini tespit ederler. Gerekirse diğer branşlardan konsültasyon isteyebilirler. Neden tam olarak ortaya konduktan sonra yine bu branş hekimleri tarafından tedavi edilirler.

 

Op. Dr. Ahmet Danacı

Blog Yazarı: Op. Dr. Ahmet Danacı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp