İçindekiler:
Çocuklarda Topallama Tedavisi
Çocuklarda topallama tedavisinde altta yatan sebep tedavi edilmelidir. Örneğin reaktif artrit topallamaya sebep oluyorsa sadece ilaç tedavisi ile takip yeterli iken septik artrit topallamaya sebep oluyorsa ameliyat gereklidir.
Bacaklarda boy kısalığı veya şekil bozukluğu var ise deformiteler düzeltilmelidir. Kas kuvvetsizliği var ise kaslar kuvvetlendirilmelidir. Çocuklarda topallama tedavisine etiyoloji belirlendikten sonra başlanmalıdır.
Çocuklarda Topallama Nedenleri
Çocuklarda topallamanın sık rastlanan nedeni üst solunum yolu enfeksiyonları veya bağırsak enfeksiyonları sonrası eklemlerde geçici artrit atağı olmasıdır. Yaş gruplarına göre birçok farklı sebebi olabilir. Musküler Distrofi kas güçsüzlüğüne bağlı çocuklarda topallamaya sebep olabilir.
Septik artrit, osteomiyelit, travmaya sekonder eklem ve kas hasarları veya romatolojik hastalıklarda topallamaya sebep olabilir. Perthes hastalığı veya femur başı epifiz kayması gibi ortopedik hastalıklarda çocuklarda yürüyüş bozukluğu veya aksamaya sebep olabilir. Bacak boy eşitsizlikleri ve kemiklerdeki şekil bozuklukları topallama nedeni olabilir.
Çocuklarda Topallama Belirtileri
Çocuklarda topallama belirtileri etiyolojiye göre değişkenlik gösterir. Semptomların ne zaman başladığı sürecin akut veya kronik olmasına göre belirtiler farklılıklar gösterebilir. Ağrı her zaman eşlik etmeyebilir. Ağrı ve eklemlerde hareket kısıtlılığı görülebilir.
Dışardan izlem yapıldığı zaman yürüyüş anormalliği görülebilir. Topallamanın hangi eklemden kaynaklandığı semptomları değiştirebilir. Örneğin kalça ekleminden kaynaklı bir topallama ile ayak bileği eklem rahatsızlığından kaynaklanan bir hastalığın topallama şeklide farklı olabilir.
Çocuklarda Topallama Tanısı
Çocuklarda aksamanın sebebini bulmak için öykü detaylı bir şekilde sorgulanmalıdır. Şikayetlerin ne zaman başladığı, ağrı olup olmadığı, gece ağrısı ve yakında geçirilmiş enfeksiyon öyküsü detaylıca sorgulanmalıdır.
Kalça diz ve ayak bileği eklem hareketleri her iki bacak için kontrol edilmelidir. Fizik muayene bulguları ve öykü alınması sonrası oluşabilecek ön tanılara göre kan tahlilleri ve röntgen MR görüntülemesi yapılarak tanıya ulaşılmalıdır.