Arka Adale Çekmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

 

Arka Adale Çekmesi Nedir?

Arka Adale Çekmesi (Hamstring Sakatlığı) hasarın derecesine göre grade 1, grade 2 veya grade 3 şeklinde sınıflandırılır. Uyluk arkasında bulunan 3 adet kas tan oluşan yapılara hamstring kas grubu denir. Bu kaslarda oluşan gerilme, yırtılma veya ödem oluşması arka adale sakatlığı olarak bilinir.

 

Arka Adale Çekmesi Belirtileri Nelerdir?

Uyluk arkasında kas grubunda bastırmakla oluşan ağrı görülür. Bacak üzerine basıldığında veya kas grubu gerdirildiğinde ağrı artar. Sakatlanma bölgesinde erken dönemde renk değişikliği ve şişlik oluşabilir. Hematom dediğimiz kas içine kanama ve buna bağlı morluk ve şişlikler görülebilir. Düşük seviye evre 1 yaralanmalarda sadece ağrı görülebilir. Hamstring sakatlığı genelikle kalça ağrısı veya bacak ağrısı ile kendini gösterir.

 

Arka Adale Çekmesi Tanısı Nasıl Konulur?

Hamstring sakatlığı tanısında fiziksel muayene çok önemlidir. Travma veya çekmenin olduğu bölgede bastırmakla yoğun ağrı oluşur. Kas grubu gerdirildiğinde ağrı artar.

Görüntüleme yöntemi olarak ultrason veya MR kullanılır. Bu bir adale sakatlanması olduğu için tomografide bulgu vermeyebilir. Büyük çaplı hematom oluşursa veya kas grubu kemiğe yapıştığı bölgeden kemik kopararak sakatlanırsa tomografide görülebilir. MR tetkiki ile kasın yaralanma derecesi, ödem ve kanama görülerek tedavi planlaması yapılır.

 

Arka Adale Çekmesi Tedavisi Nedir?

Düşük seviyeli basit sakatlanmalar evde tedavi edilebilir. Bacağın yüksek tutulması, buz tedavisi ve ödem sökücü ilaçlar önerilir. Saat başına 15 dakikalık buz uygulaması önerilir. Bandajlama veya sıkı tayt giyilmesi şişlik ve ödemin gerilemesine yardımcı olur. 2 ve 3. derece yırtıklarda tedavi süresi daha uzundur. Akut dönemden sonra fizik tedavi gerekebilir.

 

Arka Adale Çekmesinden Nasıl Korunulur?

Arka adale çekmesi bir kere geçiren sporcular tekrar geçirmeye normale göre daha yatkındır. Yapılan sporun doğası gereği bu hamstring sakatlığı tekrar görülebilir. Bazen bu kas gruplarının kısa olması da yaralanmaya yatkınlık oluşturur. Bunu önlemek için kas gruplarının esnetilmesi, gerdirilmesi ve sonrasında kuvvetlendirilmesi gereklidir. Spordan önce ve sonrasında yapılacak birtakım egzersizler için fizyoterapiste ve doktorunuza danışılması önerilir.

 

Op. Dr. Kerem Sencan

Blog Yazarı: Op. Dr. Kerem Sencan

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulamasını güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp