
Metakarp Kırığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı
Metakarp kırığı kapalı tel yöntemi veya açık plaklama ile tedavi edilebilir. Kapalı tel yönteminde kırık skopi altında yerine oturtulur.
İçindekiler:
Metakarp Kırığı Nedir?
Metakarp kemikleri el parmakları ve el bileği arasında bulunan uzun kemiklerdir. Tarak kemiği de olarak bilinen bu kemikler travmaya maruz kalabilir. Travma sonucu bu kemiklerde kırık veya çatlak oluşabilir. Kemik devamlılığının bozulduğu bu travmatik durum metakarp kırığı olarak adlandırılır.
Metakarp Kırığı Belirtileri
Kırık bölgesinde şiddetli ağrı ve şişlik görülür. Ayrışmış kırıklarda deformasyon dışardan bakı ile görülebilir. Kırık bölgesinde dokunmakla ve hareket ettirmekle ağrı şiddetlenir. Bu duruma hassasiyet denir. Kırk bölgesinde morarma gibi renk değişiklikleri görülür.
Metakarp Kırığı Teşhisi
Detaylı fizik muayene sonrası ilgili bölgeye röntgen istenir. 2 veya 3 yönlü röntgenlerde kırığın şekli anlaşılır. Kırığın yeri, parça sayısı veya ayrışma durumu röntgen ile değerlendirilir. Eklem içine uzanan kompleks kırıklarda tomografi tedavi için yardımcıdır.
Metakarp Kırığı Tedavisi
Ayrışmamış kırıklar alçı veya atel tedavisi ile takip edilebilir. Boksör kırığı dediğimiz yumruk atma sonucu görülen metakarp kırıkları kapalı yerine oturtma yapılabilir. Uygun şartlarda yerine oturmayan kırıklar cerrahi tedavi edilir. Eklem içine uzanan ayrışmış kırıklar cerrahi yapılır. Şaft kırıklarında ise rotasyon kabul edilmez. Rotasyonel bozukluk var ise mutlaka cerrahi tedavi tavsiye edilir. Çoklu metakarp kırıkları ise elde esneklik kaybına yol açacağı için erken hareket vermek açısından ameliyat önerilir.
Metakarp Kırığı Ameliyatı
Cilt kesisi yapılmadan kırıklar birbirine teller yardımı ile sabitlenir. Bu teller kemik kaynadıktan sonra çekilir. Açık ameliyatta ise kapalı yerine oturmayan kırıklar görülerek yerine oturtulur. Özellikle ekleme uzanan kırıklarda veya oblik şaft kırıklarında plaklama veya vidalama gerekebilir. Kırık hattına giren yumuşak dokular yerine oturtmayı engelleyebilir. Bu durumda açık cerrahi gerekir. Açık yerine oturtmada cilt kesisi yapılır. Kapalı yönteme göre daha stabil bir tespit sağlar. Ancak kapalı yöntem minimal invaziv ve hastaya en az zarar verdiği için uygun kırıklarda öncelikle tercih edilmelidir.