İçindekiler:
Kıkırdak Zedelenmesi Nedir?
Eklemlerimizde yer alan ve eklem fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan kaygan yapılarak kıkırdak denir. Vücudumuzda farklı anatomik bölgelere hyalin, elastik ve fibrokartilaj olmak üzere üç farklı kıkırdak çeşidi bulunur. Kıkırdak yapılarının çeşitli nedenlerle hasar görmesi ve eklem fonksiyonlarını yerine getirememesine kıkırdak zedelenmesi denir.
Kıkırdak Zedelenmesi Nedenleri
Kıkırdak zedelenmesi pek çok farklı nedene bağlı olabilir. Literatürde, kıkırdak zedelenmesine neden olabilecek pek çok faktör bildirilmiştir. Bu nedenler arasında en sık görülen eklem kıkırdaklarının yaş ile dejenerasyonudur.
Vücut yaş aldıkça kıkırdaklardaki kolajen ve su miktarı azalarak kıkırdaklarda incelme ve hasar görme meydana gelir. Bunun dışında eklem çevresi kırıkları, eklem enfeksiyonları, romatizma hastalıkları, metabolik hastalıklar ve geçirilmiş cerrahi uygulamalar da diğer kıkırdak zedelenmesi nedenleri arasında sayılabilir.
Kıkırdak Zedelenmesi Belirtileri
Kıkırdak zedelenmesi olan bölgede en sık belirti ağrıdır. Sonrasında eklemde hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı, diğer belirtiler olarak sayılabilir. Ağrı özellikle hareketle artar, dinlenmekle azalır.
Kıkırdak Zedelenmesi Tanısı
Kıkırdak zedelenmesi tanısında en önemli tanı metodu muayenedir. Ortopedi hekimlerince yapılan fizik muayene sonrasında kıkırdak zedelenmesi ön tanısı konulur. Bunun üzerine hekim tarafından istenen röntgen, tomografi ve MR gibi görüntüleme tetkikleri sonucunda kesin tanı konulmuş olur.
Kıkırdak Zedelenmesi Tedavisi
Kıkırdak yaralanmalarında tedavi şekli zedelenmenin şiddetine göre değişmektedir. Hafif dereceli kıkırdak hasarlarında kök hücre, prp ve kolajen tedavileri uygulanabilir. İleri dereceli kıkırdak zedelenmesi durumunda ise mikro kırık, kök hücre ve eklem değiştirme ameliyatları (artroplasti, protez) gerekebilir.