Posterolateral Köşe Yaralanması erken evrelerinde dizde şişlik, yük verememe ve bir instabilite şikayeti temel semptomlarını oluşturur.
İçindekiler:
Posterolateral Köşe Yaralanması Nedir?
Posterolateral köşe dizin arka (posterior) ve dış (lateral) yanında bulunan bağ ve tendon yapılarını içerir. Bu bağ ve tendonlar dizin dış tarafındaki stabilizasyondan sorumludurlar. Dizin çeşitli açılarda ve hareketlerde stabil kalıp işlevini yapmasını sağlarlar.
Posterolateral köşe içerisinde;
- Dış Yan Bağ (LCL),
- Popliteus Tendonu,
- Popliteofibular Bağ,
- Arkuat Ligament,
- Biceps Femoris,
- Popliteus Kasları,
- İliotibial Bant (ITB) bulunur.
Dizin kontakt veya kontakt olmayan rotasyonel travmaları sonucunda posterolateral köşede yaralanma izlenebilir. Genellikle yaralanma yük taşıyan ekstremitenin iç tarafından alınan bir darbe sonucunda esnemesi ile gerçekleşir. Sıklıkla bu yaralanmaya diz içindeki diğer bağların yaralanmaları da eşlik eder. Arka ve ön çapraz bağ yaralanması sık beraberlik gösterdiği diz içi bağ yaralanmalarındandır.
Posterolateral Köşe Yaralanması Tanısı
Diz travması sonucunda gelişen diğer tüm patolojilerde olduğu gibi PLC yaralanması da ilk olarak fizik muayene ile değerlendirilir. Klinik şüphenin olması ve hastanın hikayesinin bu tür bir yaralanma sonucunda geliştiği düşünülürse manyetik rezonans (MR) görüntüleme incelenir ve tanı konulur.
Posterolateral Köşe Yaralanması Belirtileri
Yaralanmanın erken evrelerinde dizde şişlik, yük verememe ve bir instabilite şikayeti temel semptomlarını oluşturur. Bu semptomlar PLC yaralanmasına özgü olmadığından, diz travması sonrasında özellikle dizin dış yan tarafında ağrı hisseden hastalarda bu bölgeye özel muayene yöntemleri yapılmalıdır. Özellikle tam ekstansiyonda yürüme sırasında bacakta dışa doğru kaçma olan hastalarda posterolateral köşe yaralanması mutlaka akla gelmelidir.
Posterolateral Köşe Yaralanması Tedavisi
İzolo PLC yaralanmalarında eğer düşük evre bir yaralanma mevcut ise 4 hafta boyunca açı ayarlı bir dizlik yardımı ile takip ve sonrasında fizik tedavi önerilebilir. Yüksek evre yaralanmalarda, eşlik eden ön veya arka çapraz bağ yaralanmasının bulunduğu hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanır.
Posterolateral Köşe Yaralanması Ameliyatı
PLC yaralanması olan hastalarda akut evrede gelişen izole ileri düzey bir yaralanma mevcut ise ilk tercih mümkünse kopan bağ ve ligamentlerin onarımı yani tamiri ile gerçekleştirilir. Bu cerrahi çoğunlukla ilgili bölgede bir insizyon aracılığıyla açık şekilde gerçekleştirilir.
İzole olmayan ve eşlik eden çapraz bağ, menisküs veya kıkırdak hasarının izlendiği hastalarda ileri rekonstrüksiyon yöntemlerinin artroskopik cerrahi ile planlanması gerekmektedir. Bu tür kombine işlemler çoklu bağ rekonstrüksiyonu olarak geçmekte ve bu nedenle iyi bir cerrahi planlama ve uygulama gerektirmektedir.
Diz eklemini ve çevresini ilgilendiren rekonstrüksiyon ve tamir ameliyatları sonrasında fizik tedavi uygulanması hastaların ameliyat sonrasındaki süreçlerine pozitif yönde katkı sağlamaktadır. Bu nedenle izole PLC yaralanması veya PLC yaralanmasına eşlik eden başka bağ ve menisküs hasarı nedeniyle ameliyat olmuş hastaların ameliyat sonrası erken dönemde fizik tedavi almaları gerekmektedir.