Patellar Tendinit diz önünde diz kapağı alt tarafında bulunan tendonun inflamasyonudur. Tendon kılıfında yoğun kullanıma bağlı olarak ödem oluşur. Zıplama ve yoğun spor yapılması bu durumu tetikleyebilir. Tedavide istirahat, buz tedavisi, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır.
İçindekiler:
Patellar Tendinit Nedir?
Patellar tendinit diz ağrısının yaygın görülen nedenlerinden biridir. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte aktif ve genç sporcularda daha sık görülür. Koşucu dizi olarak da isimlendirilir. Dizin ön kısmında diz kapağının altında oluşan ağrı ile karakterizedir. Diz kapağına aşırı yüklenme ve sık tekrarlayan hareketler ile oluşur.
Patellar Tendinit Kimlerde Sık Görülür?
Genellikle genç ve erişkin popülâsyon da görülür. Lise öğrencilerinde özellikle futbol, basketbol, koşucular ve voleybol oyuncularında daha sık görülür. Erkeklerde daha sık görülür.
Patellar Tendinit Nedenleri
Sebebi çok net bilinmiyor fakat kas dokusuna göre tendon yapılarının kanlanması ve beslenmesi daha zayıftır. Çok zorlanmaları halinde yetersiz kan akımı nedeniyle daha kolay inflamasyon veya ödem gelişebilmektedir. Tendonun alt kısmında yer alan infrapataller yağ dokusundan beslenir. Orta kısmının beslenmesi diz kapağı ve kaval kemiğine yapışma yerine göre daha iyidir. Bu nedenle en sık tendinit diz kapağı yapışma yerinde görülür. Tendinit uzun sürer ise tendon yapısı mukoid ve yırtılgan bir yapıya döner.
Patellar Tendinit Risk Faktörleri
- Aşırı ve Tekrarlayıcı Hareketler
- Aşırı Kilo veya Obezite
- Yüksek Q Açısı
- Pelvik Tilt
- Aşırı Güçlü Quadriseps ve Hamstring Kasları
- Kas Dengesizliği (Bazı kasların aşırı güçlü bazılarının ise çok zayıf kalması.)
- Kronik Hastalıklar, Romatizmal Hastalıklar
Patellar Tendinit Klinik Belirtileri
- Ağrı: Bu hastalarda dizin ön kısmında sınırlandırılmış diz ağrısı olur. Diz ağrısı erken evrede aktivite sonrası olabilir. Fakat ilerledikte spora başlarken ve daha ileri evrelerde istirahatta, otururken, merdiven çıkarken de olabilir.
- Ödem: Özelikle diz kapağı altında ve diz önünde şişlik
- Dizde Isı Artışı ve Yanma
- Güçsüzlük, Güç Kaybı: Özellikle ekstansiyon da yani dizi düz yapmada zorluk vardır.
Patellar Tendinit Tanısı
Tanısı klinik olarak kolay konur. Dizin ön kısmı ve pateller tendon da hassasiyet ile birlikte MR ve Ultrason ile çok rahat tanı konur. USG ve MR da tendon da kalınlaşma ve inflamasyon görülür. Röntgen ayırıcı tanı için çekilebilir. Kan tahlillerinin çok anlamı yoktur.
Patellar Tendinit Tedavisi
Pateller Tendinit genellikle konservatif olarak tedavi edilir. Çok nadiren cerrahi tedavi gerekir.
- İstirahat; özellikle yüksek tempo ve squat yasaklanır,
- Dizlik,
- Buz Uygulama,
- Non-Steroidal Anti-inflamatua ilaçlar başlangıç tedavisidir.
Bu yöntemler ile geçmeyenlerde 2-3 seans PRP tedavi yapılabilir. PRP tedavisine yanıt iyi ve başarılıdır. PRP kan elde edilen biyolojik ve rejeneratif bir tedavi yöntemidir.
Sonrasında fizik tedaviye başlanır. Quariseps ve Hamstringlerde germe egzersizleri, ekzantrik egzersizler önemlidir.
Destekleyici tedaviler ise kollejen gibi gıda takviyesi yapılabilir.
6 ay boyunca tüm ameliyat dışı tedavilere yanıt vermeyen hastaya cerrahi olarak debridman ve kanlandırma ameliyatı yapılabilir. Fibrotik alanlar temizlenir ve mukoid dokular alınır. Ameliyat sonrası 5-6 ay arası spora dönülebilir.
Pateller Tendinit Hangi Hastalıklar ile Karışabilir?
En sık Patello Femoral Ağrı sendromu veya sebepleri ile karışabilir. PF sendromu dizin en sık ağrı kaynağıdır ve aksine bayanlarda sıktır. Diz kapağı ve alında sık ağrı olur. Diğerleri ise menüsküs ve kıkırdak hasarları ve kemik anormallikleri ile karılabilir.
Patellar Tendinit Tedavisinde Kortizon Enjeksiyonu Faydalı Mı?
Kortizon kesinlikle yapılmamalıdır. Birçok yerde kortizon tedavisi yapılır fakat burada kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü tendon yapısının bozarak kopmasına yol açabilir.