Kova Sapı Menisküs Yırtığı Nedir? Belirtileri?

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs yırtıkları; sıklıkla spor yaralanması şeklinde görülmekle birlikte, yaşın ilerlemesi ile beraber menisküslerin aşınması sonucu da görülebilmektedir. Menisküs yırtıklarında, yırtığın şekline göre farklı isimler verilir.

Radyal, flep, horizontal, vertikal, oblik ve kova sapı yırtıkları; bu yırtık tiplerinden bazılarıdır. Kova sapı yırtık tipi; oldukça büyük ve ileri derecede bir menisküs yaralanmasıdır.

Eğer menisküs yırtılır ve eklemde dönerek (aynı temizlik kovalarının sapı gibi) eklem arasına kaçar ise buna kova sapı (bucket handle) menisküs yırtığı adı verilir. 

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Belirtileri

Kova sapı menisküs yırtığı gelişen hastada, yaralanan menisküs dokusu eklem aralığında serbest hareket ettiği için dizde sık sık takılma, atlama hissi olur. Kova sapı menisküs yırtığının en tipik bulgusu dizin kilitli kalmasıdır.

Kilitli diz gelişmesi durumunda kişi dizini bükemez veya düzleştiremez. Ayrıca dizde ağrı şikayeti de ön plandadır. 

Kilitli diz gelişmesi, ortopedik acil durumlardan bir tanesidir ve en kısa zamanda ortopedik cerrahlar tarafında müdahale edilmesi gerekir.

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Nedenleri

Kova sapı menisküs yırtıkları genelde spor travmaları veya günlük hayatta ani diz hareketleri esnasında bir anda gelişen büyük yaralanmalardır. Bazen de altta yatan küçük bir menisküs yırtığı zaman içerisinde büyüyerek kova sapı yırtığa dönüşebilmektedir.

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Tanısı

Diz travması sonrası ani başlayan diz ağrısı, dizde şişlik, takılma ve kilitlenme şikayetleri ile hasta ortopedi hekimine başvurur. Ortopedi hekimi tarafından detaylıca yapılan fizik muayene sonrası hastaya menisküs yırtığı ön tanısı konulur. Hastadan istenen MR tetkiki neticesinde kova sapı menisküs yırtığının kesin tanısı konulur.

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Tedavisi

Kova sapı menisküs yırtığında kilitli diz tablosu gelişmesi durumu, ortopedinin acil konularından bir tanesidir.

Mutlaka cerrahi olarak tedavisi yapılmalıdır. Kilitli olan diz eklemi bir an önce açılmalıdır. Kilitli diz halinin devamı esnasında eklem aralığına sıkışan menisküs dokusu ezilir ve hem kendisi hasar görür hem de sıkıştırdığı diz kıkırdağına hasar verir.

Kilitli diz tanısı sonrası hastanın diz eklemine lokal anestezi verilerek çeşitli manevralar ile yırtılan menisküs yerine oturtulmaya çalışır. Bu işlem başarısız olur ise artroskopik (Kapalı diz ameliyatı) teknikler ile yırtık tamir edilmelidir.

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Ameliyatı

Kova sapı menisküs yırtığı mümkün olan en kısa zamanda tamir edilmelidir. Çünkü eklemde yırtık ve serbest olarak hareket eden menisküs dokusu, zamanla ezilerek zarar görür ve tamiri imkansız hale gelebilir. 

Tedavide artroskopik (kapalı diz ameliyatı) yöntem kullanılır. Kova sapı menisküs yırtığının tamirinde, artroskopik ameliyat ile yırtık menisküs dokusuna dikişler atılır ve rehabilitasyon programı başlatılır.

 

Kova Sapı Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Diğer menisküs yırtığı ameliyatları gibi, kova sapı menisküs yırtığı operasyonu sonrası da Fizik tedavi olmazsa olmaz bir durumdur. Fizik tedavi ile hastanın, yaralanma ile kaybedilen diz fonksiyonlarının mümkün olan en kısa zamanda kazanılması amaçlanır.

Gerek operasyon sonrası eklemde gelişen sertliğin tedavisi, gerekse de dize gelen kaslarının güçlenmesi için fizik tedavi şarttır. Fizik tedavi operasyondan hemen sonra yatak içerisinde başlanır. İkinci haftada yaraların iyileşmesi sonrasında ise fizyoterapist eşliğinde çalışmalar başlatılır.

 

Koronal kesit T2 Diz MR’da iç menisküste Kova sapı menisküs yırtığı izlenmekte.

Koronal kesit T2 Diz MR’da iç menisküste Kova sapı menisküs yırtığı izlenmekte.

 

Kova sapı menisküs yırtığında eklem içine sıkışan menisküsün, artroskopi görüntüsü.

Kova sapı menisküs yırtığında eklem içine sıkışan menisküsün, artroskopi görüntüsü.

 

Kova sapı menisküs yırtığında eklem içine sıkışan menisküsün, artroskopi ameliyatı ile yerine oturtularak dikişler ile tamir edilmesi.

Kova sapı menisküs yırtığında eklem içine sıkışan menisküsün, artroskopi ameliyatı ile yerine oturtularak dikişler ile tamir edilmesi.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp