Kalçada Protez Revizyonu

 

Kalçada Protez Revizyonu Nedir?

Kalçada protez revizyonu ömrü dolan veya herhangi bir sebepten gevşeme, çıkık veya enfeksiyon nedeniyle olabilir komplikasyon sonucu protezinde sorun olan hastanın yeni bir kalça eklem protezi ile değiştirilmesidir. Total kalça protez revizyonu yapılabilir veya protezin sorun olan ilgili parçası da değiştirilebilir. Kalça protez enfeksiyon nedeniyle değişim planlanmışsa 2 ameliyat gerekebilir. Aseptik gevşeme veya kalçada instabilite nedeniyle revizyon yapılıyorsa tek seansta protez başarılı bir şekilde değişim yapılır.

 

Kalçada Protez Revizyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalça protez revizyonu genel anestezi veya spinal anestezi altında ameliyathanede yapılır. Ameliyat esnasında çok özellikli malzemeler gerekeceği için öncesinde hazırlıklar yapılır. Eski çıkarılacak olan protezin gevşek mi olduğu sıkı mı tutunduğu analiz edilir. Eğer sıkı tutunmuş protezi çıkarmak gerekiyorsa kemiğe osteotomi dediğimiz kontrolü kırma işlemi yapılır ve buna göre malzemeler ameliyat öncesi istenir. Eğer osteotomi gerekiyorsa kablo ile kırık fiksasyonu yapılır ve kalçayı tam kullanmak için kaynama süreci beklenir.

 

Kalçada Protez Revizyonu Ameliyatı Riskleri

Ameliyat sonrası enfeksiyon riski her ameliyat gibi vardır. Anestezi riski ve alerji riski milyonda 1 de olsa vardır. Ortopedinin en büyük ameliyatı olduğu için birtakım riskler vardır ancak bunlar sürekli yapıldığı için oranlar düşüktür. Bu risklerin de hepsinin tedavisi vardır. Örneğin damarda pıhtılaşma sonucu damar tıkanıklığı riski vardır ancak kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon erken dönemde yakalanmışsa yıkama ve antibiyotikle tedavi edilir. Protezin çıkık riski vardır buda kapalı redüksiyonla tedavi edilebilir. Bu riskler ameliyat öncesi hastaya anlatılır ve eğer bu komplikasyonlarla karşılaşırsak neler yapacağımız hakkında hastaya detaylı bilgi verilir.

 

Total Kalça Protez Revizyonu Nedir?

Total kalça protez protezin tüm kompenentlerinin yenisiyle değiştirilmesidir. Protez asetebular kısım ve femoral kısımdan oluşur. Asetebular kısım kalçanın yuva yani soket kısmıdır. Femoral taraf ise uyluk kemiğinin içine takılan bölümdür. Revizyon amliyatında eğer uyluk yani femoral tarafta sorun yoksa sadece asetebulum dediğimiz taraf değişilir. Eğer asetebulum dediğimiz soket kısmı sağlam femoral taraf gevşese femoral stem değişilir. Ama eğer her iki tarafta problem varsa protezin tüm parçaları değiştirilir. Protezin tüm parçaları yenilendiği bu ameliyata total kalça protez revizyonu ameliyatı denir. Enfeksiyon nedeniyle revizyon yapılıyorsa örneğin total kalça protez revizyonu yapılmak zorundadır yani tüm parçalar enfeksiyondan kurtulmak için çıkarılır.

 

Kalça Protez Revizyonu Cerrahisi

Kalça protez revizyon cerrahisi çok özellikli bir cerrahidir. Teknik anlamda 2 bölümden oluşur. Birinci aşama eski protezin çıkarılmasıdır. Eski protez gevşeme yapmışsa kemiğe tutunmamışsa protezi çıkarmak çok kolaydır. Protez çıkarılır ve kemikler hazırlandıktan sonra yeni protez takılması işlemine geçilir. Ancak eski protez sıkı tutunmuşsa ve çıkarmak zorundaysak bu noktada ameliyat çok farklı bir hal almaktadır. Örneğin sıkı tutunmuş bir femoral stemi çıkarmak için kemiği kırmak ve yeniden kaynatmamız gerekmektedir. Asetebulum komponenti çıkarmak için özel el aletleri ve osteotomlar gerekir. Asetebulum polietilen lineer dediğimiz plastik kısmı çıkarmak kendi özel tekniğimiz sayesinde artık çok kolay yapılabilmektedir.

 

Kalça Protez Revizyonu Cerrahisi Öncesi

Kalça protez revizyonu cerrahisi öncesi planlama çok önemlidir. Revizyon öncesi röntgen çekilmeli tomografi çekilmeli ve protezin her parçası analiz edilmelidir. Kan tahlilleri yapılarak enfeksiyon olup olmadığı dışlanmalıdır. Kan tahlilleri temizse bile ameliyat esnasında doku örnekleri alınmalıdır. Protezin tüm parçaları değişmek gerekmese bile malzemeler komple önceden hazır tutulmalıdır. Röntgende protez çevresinde lizis dediğimiz gevşeme bulguları dikkatle incelenmelidir. Enfeksiyon nedeniyle revizyon yapıyorsak hastaya tekrar ameliyat gerekebileceği ve uzun süre antibiyotik kullanması gerektiği bilgisi verilmelidir.

 

Kalça Protez Revizyonu Cerrahisi Sonrası

Kalça protez revizyonu cerrahisi sonrası iyileşme dönemi normal primer kalça protezine göre biraz daha meşakkatlidir. Eğer protezi çıkarmak için uyluk kemiğine kontrollü kırık yapılmışsa hastanın 4-6 hafta bacak üzerine basmaması gerekir. Kemik defekti büyük olan asetebular revizyonlu vakalarda greftleme yapılmışsa bu durumda da kaynama süresi beklenir. Hasta eğer enfeksiyon nedeniyle ameliyat edilmişse 6 hafta antibiyotik kullanması gerekir.

 

Protez gevşerse ne olur?

Protez aseptik gevşeme veya septik gevşeme yapabilir. Septik gevşeme enfeksiyon nedeniyle gevşeme durumudur. Her iki durumda da hastanın ağrısı olur. Gevşeme yapmış protez kemiğe zarar vermeye ve eritmeye başlar. Bu nedenle gevşeme yapmış protez mutlaka değiştirilmelidir.

 

Kalça kemiği protezi kaç kere yapılır?

Protez kaliteli malzeme ile yapılmışsa ve ameliyat başarılı geçmişse 1 kere yapılır ve bu protez genellikle ömür boyu dayanır. Eğer kalitesiz protez takılmışsa protez 10-15 yılda bir gevşeme yapar ve protezi değişmek gerekebilir. Protez revizyon ameliyat sayısının üst sınırı yoktur.5-6 kez ameliyat olan hastalar mevcuttur ancak her ameliyattan sonra bir sonraki ameliyat gittikçe zorlaşmaktadır. Mümkünse 1 kere protez taktırıp tekrar ameliyat gerekmemesi arzu ettiğimiz durumdur.

 

Kalça kemiği protezi olan yüzde kaç rapor alır?

Engelli raporu yönetmelikte yazmaktadır. Devlet hastaneleri sağlık kurulu bu yönetmeliğe göre oran vermektedir. Bu oranlar yönetmelikte yazan kurala göre verilir. Klinik sonuç iyi, kötü ve orta olarak sınıflanır. Kısalık farkı var mı bakılır. Hesap makinesinde hesaplamalar yapılır ve uygun oran ortaya çıkar. Dolayısıyla her protez taktıran hastanın oranı aynı değildir.

 

Kalça kemiği protezi ile MR çekilir mi?

Protez titanyum ve seramik malzemeden yapılır. Bu malzemelerden yapılmış protezler kullanılmışsa MR çektirilebilir. Ancak genelde ameliyat sonrası hemen erken dönemde değil 3 ay sonra çekilmesini tavsiye ederiz. Kalitesiz çelik malzemeler kullanılmışsa MRI çekilmesi uygun olmaz. Günümüzde genellikle kaliteli malzemeler kullanıldığı için MR çekilebilir.

 

Kalça kemiği protezinde neden ağrı olur?

Ameliyattan sonra erken dönemde ağrı olması normaldir. Ameliyat ödemi geçmesi ve yara iyileşme sürecinde ağrı olabilir. Bunun için birkaç gün hastane yatışı ve sonrasında ağrı kesici ilaçlar düzenlenir. Protez iyileşme sonrası genellikle ağrı olmaz.

 

Kalça kemiği protezinin ömrü kaç yıl?

Seramik protez takılmışsa ve ilk 3-5 ayda problem olmamışsa 50-100 yıl veya ömür boyu kullanabilir. Eğer plastik yuva ve metal baş kullanılmışsa protez erken gevşeme yapar ve erken dönemde revizyon gerekebilir.

 

Kalça kemiği protezi yerinden çıkarsa ne yapılır?

İlk defa çıkık olmuşsa kapalı redüksiyon yapılması uygundur. Kapalı redüksiyon ameliyathanede röntgen altında hafif sakinleştirici ile yapılır. Tekrarlayan çıkık olmuşsa revizyon ameliyatı gerekir. Çıkığın ne zaman ve nasıl olduğu çok önemlidir. Aşırı zorlama sonucu çıkmış protez kapalı yerine takılırsa tekrar çıkmayabilir. Ama protez çok basit hareketler bile çıkmışsa tekrar açık ameliyat gerekebilir.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp