Baker Kisti

 

Baker Kisti Nedir?

Genellikle menisküs yırtıkları sonrası, menisküs çevresinde özellikle de dizin arka kısmında, eklem sıvısının birikimi ile karakterize kitlelerdir. Patolojik olarak neoplazi içermez. Yani gerçek bir tümör değillerdir. Baker kisti dizin arka kısmındaki adelelerin içinde bulunur, eklem kapsülünün dışında konumlanırlar. Toplumun %5’inde, çekilen diz MR’larında rastlantısal olarak Baker kistleri görülebilir.

 

Baker Kisti Bulguları Nelerdir?

Diz MR’larında rastlantısal olarak görülen Baker kistleri semptom vermeyebilir. Bunun dışında ele gelen kitle, şişlik, ağrı hassasiyet görülebilir. Menisküs yırtığı nedeniyle Baker kisti görülen hastalarda dizde takılma ve kilitlenme şikayetleri de eşlik edebilmektedir.

 

Baker Kisti Nedenleri Nelerdir?

Baker kistlerinin bilinen en önemli nedeni menisküs yırtıklarıdır. Menisküs yırtıkları sonrası eklem içi diz sıvısı, yırtık bölgeden diz arkasına kaçar ve birikmeye başlar. Burada kistik bir yapı oluşturarak Baker kistine neden olur. Bunun dışında dizde kıkırdak hasarları ve çapraz bağ yaralanmaları da Baker kisti gelişimine neden olabilir.

 

Baker Kisti Tanısı Nasıl Konulur?

Diz arkasında şişlik ve/veya ağrı hisseden hasta ortopedi hekimine başvurur.  Hekim tarafından yapılan fizik muayene sonucu ele gelen kitle nedeniyle görüntüleme tetkikleri istenir. Baker kisti röntgende (x-ray) görülmez. Çekilen diz MR ile kesin tanısı konulmaktadır. Baker kisti tanılarının büyük bir kısmı ise başka bir nedenle çekilen diz MR’larında rastlantısal olarak konulur. 

 

Baker Kisti Tedavisi Nasıldır?

Baker kisti tedavisinde ilk basamak konservatif tedavilerdir. Buna göre hastalara ilaç tedavisi, aktivite kısıtlama ve fizik tedavi verilir. Hastaların büyük bir kısmında bu yöntemler ile başarı elde edilir. Bir sonraki aşamada Baker kisti aspire edilerek kist içine kortizon enjeksiyonu yapılır. Cerrahi dışı tedavilerden fayda görmeyen hastalara artroskopik olarak kistin boşaltılması veya açık cerrahi ile kistin çıkarılması operasyonları planlanabilir.

 

Baker Kisti Ameliyatı Nasıldır?

Baker kisti tedavisinde koruyucu yöntemlerden fayda görmeyen hastalara cerrahi tedavi planlanmalıdır. Bu doğrultuda hastaya kapalı (artroskopik) cerrahiler veya açık ameliyatla kistin çıkarılması operasyonları yapılmaktadır.

 

Diz arkasında ele gelen şişlik ile karakterize Baker kisti klinik görüntüsü.

Diz arkasında ele gelen şişlik ile karakterize Baker kisti klinik görüntüsü.

 

Baker kisti t2 aksiyel MR görüntüsü, 42 mm büyüklüğünde kist izlenmekte.

Baker kisti t2 aksiyel MR görüntüsü, 42 mm büyüklüğünde kist izlenmekte.

 

Baker kistinin boşaltılması sonrası iyileşmiş Baker kisti t2 aksiyel MR görüntüsü.

Baker kistinin boşaltılması sonrası iyileşmiş Baker kisti t2 aksiyel MR görüntüsü.

 

Önceki BlogDiz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi)
Sonraki BlogOmurga Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

İstanbul (Anadolu Yakası): Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

İstanbul (Avrupa Yakası): Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Fulya Sk. Aşçıoğlu Plaza No:17 Kat:4 D:9 Şişli / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Web sitesinde bulunan tüm içerikler Ortopedi İstanbul Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasakltır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 18-04-2024 13:10:45
Whatsapp