
Ayak Bileği Tendiniti Nedir? Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi
Ayak Bileği Tendiniti, kasları kemiklere bağlayan tendonlarda oluşan ödem ve iltihaplanma sonucu ortaya çıkan ağrılı bir yumuşak doku rahatsızlığıdır.
İçindekiler:
Ayak Bileği Tendiniti Nedir?
Ayak bileği eklemi etrafında bulunan tendonlar arasında sıklıkla görülen tendinitler aşağıda belirtilmiştir.
- Peroneal Tendinit: Ayak bileğinde baldır kemiğinin arkasından ayağın dış yanına doğru uzanım gösterir.
- Aşil Tendiniti: Ayak bileğinin arka kısmından ilerleyerek topuk kemiğine yapışır.
- Ekstansör Tendinit: Ayak bileğinin ön kısmından ilerleyerek tarak ve ayak parmak kemiklerine yapışır.
- Tibialis Anterior Tendiniti: Ayak bileğinin önünden geçerek 1. tarak kemiğinin iç yüzeyindeki kemiklere yapışır.
- Tibialis Posterior Tendiniti: Ayak bileği iç yanından, kaval kemiğinin ayak bileğindeki çıkıntısının arkasından geçerek ayak tarak kemiklerinin iç yüzeyine yapışır.
Ayak Bileği Tendiniti Nedenleri
Ayak bileği tendinitlerinin en sık nedeni tekrarlayıcı aşırı kullanım ve ani zorlayıcı hareketlerdir. Bunların dışında çeşitli enfeksiyöz nedenler, romatolojik hastalıklar (artrit veya gut vb.) gibi nedenler de ayak bileği çevresinde tendinit gelişimine neden olabilirler.
Ayak Bileği Tendiniti Belirtileri
Tendonların ayak bileğinde ilgili oldukları bölgelerde ağrı, şişlik, hassasiyet, hareket kısıtlılığı gelişebilir. Travmatik zeminde gelişen tendinitlerde yük vermede güçlük bu durumlara eklenilebilir. Genellikle ayağın veya ayak bileğinin belirli pozisyonları da hissedilen bir rahatsızlık ve ağrı şikayeti temel semptomlardandır.
Ayak Bileği Tendiniti Tanısı
Ayak bileği tendinitlerinin tanısı fizik muayene ile konulmaktadır. Muayene sonrasında gerekli görülmesi durumunda, ayırıcı tanının yapılabilmesi için ilgili bölgenin röntgeni ve MR görüntüleri de istenir.
Ayak Bileği Tendiniti Tedavisi
Ayak bileği tendinitlerinin tedavisi çok yüksek oranda konservatif / ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Birinci basamak tedavi seçeneklerinde; istirahat ve aktivite kısıtlaması, soğuk uygulama, nonsteroid anti inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Ağrı tedavisi sağlandıktan sonra uzun süreli nüksün engellenmesi açısından koruyucu tedaviler yapılabilmektedir. Bunların temelinde uygun ayakkabı ve gerekirse tabanlık kullanımı ve fizyoterapi bulunmaktadır. Nadiren tekrar eden, tedaviye yanıtsız vakalarda cerrahi tedaviler uygulanabilir.